Assange hotar stämma - anklagas för spel med liv

- 14/02/2011, 14:30 -
The Guardian
1 av 2

The Guardian var Julian Assanges första samarbetspartner.

STR/AP/Scanpix

2 av 2

En ny bok anklagar Wikileaksgrundaren för att medvetet ha utsatt afghanska informatörer för livsfarliga risker. Nu hotar Julian Assange att stämma tidningen Guardian som gett ut boken.

LONDON. Wikileaks chefredaktör, Julian Assange, ska inledningsvis ha vägrat att ta bort afghanska informatörers namn från de dokument som publicerades på läckagesajten i The Afghan War Logs.

– De förtjänar det, ska han ha sagt om dem vars liv nu stod på spel på grund av läckan.

Uppgifterna - som sedan länge cirkulerat - bekräftas nu i den nya boken Inside Julian Assange's War on Secrecy - publicerad av den ansedda brittiska tidningen Guardian.

Samma tidning som länge samarbetat med Assange och publicerat många av Wikileaks läckor. Faktum är att Guardian var först om att inleda ett samarbete med whistleblowersajten - tidningar som amerikanska New York Times och tyska Der Spiegel anslöt först senare.

Till en början tyckte Guardians korrespondent, Nick Davies, att Assange var "oerhört lätt att ha att göra med". Men det intrycket förändrades.

Enligt boken, skriven av prisbelönta journalisterna David Leigh och Luke Harding, får vi veta att Davies snart kom att inse att Assange var oförutsägbar, svår och opålitlig, skriver The Independent.

En månad efter att de inlett samarbetet gav Assange hela krigsloggen från Afghanistan till tevestationen Channel 4 - utan att ha förvarnat sin tidigare samarbetspartner.

Redan i november 2010 hotade han att stämma Guardian när de ville publicera loggar - trots att han inte var redo.

Inte heller den privata bilden av Assange är särskilt smickrande.

En reporter från New York Times beskriver honom som en uteliggare som "luktar som att han inte badat på dagar.

Han beskrivs också som en neanderthalare i sitt förhållande till kvinnor.