Stockholm

Spionen erkänner: Lögner startade Irakkriget

Faktumet att Vita husets mest betydelsefulla källa har ljugit är ett dilemma som världen ställs inför i dag.
1 av 5
Faktumet att Vita husets mest betydelsefulla källa har ljugit är ett dilemma som världen ställs inför i dag. Foto: Hadi Mizban / SCANPIX
Irakkriget startades på grund av en lögn.
2 av 5
Irakkriget startades på grund av en lögn. Foto: Khalid Mohammed / SCANPIX
Anledningen var att Saddam Husseins regim var frihetsinskränkande och han såg ingen annan utväg.
3 av 5
Anledningen var att Saddam Husseins regim var frihetsinskränkande och han såg ingen annan utväg. Foto: SCANPIX
Colin Powell, fd utrikesminister i USA, har tidigare sagt att källans vittnesmål var oerhört betydelsefullt.
4 av 5
Colin Powell, fd utrikesminister i USA, har tidigare sagt att källans vittnesmål var oerhört betydelsefullt. Foto: J. Scott Applewhite / SCANPIX
I en intervju med The Guardian talar spionen ut och berättar om sin världsomvälvande lögn.
5 av 5
I en intervju med The Guardian talar spionen ut och berättar om sin världsomvälvande lögn. Foto: Faksimil: The Guardian

Nya uppgifter kan komma att skriva om historieböckerna.


Läs mer

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi har gjort sig känd under namnet "Curveball" - ett namn som är nära förknippat med kriget i Irak.

al-Janabi är irakisk medborgare och spelade en stor roll i att övertyga den amerikanska regeringen om att Saddam Husseins regim borde avsättas.

Hans berättelse gick ut på att han hade arbetat på en fabrik som tillverkade laboratorium med avsikt att utveckla biologiska vapen som skulle bli tillgängliga för den irakiska militären.

Ljög för folkets skull

Nu berättar mannen som spelade en stor roll i Vita Husets beslut att invadera Irak att hans historia var en lögn. I en intervju med The Guardian  talar han ut:

– Jag gjorde det främst för mitt folk, det irakiska folket. Den gamla regimen var en diktatur och det skapade stora problem för vårt land, säger han till Guardian.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi berättar att när han såg chansen att ljuga ihop en berättelse som skulle eventuellt störta den frihetsinskränkande regimen som Hussein ledde, så kunde han inte motstå.

– Kanske hade jag rätt, kanske hade jag fel. Men jag fick chansen att fabricera någonting som skulle välta omkull regimen. Jag och mina söner är stolta över det. Vi är stolta över att vi var anledningen till att Irak fick smaka på demokrati, berättar han i videointervjun med The Guardian.

Betydelsefull källa

Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA och högt uppsatt general, höll ett tal 2003 inför FN där han lyfte upp al-Janabis berättelse som ett betydelsefullt vittnesmål. En berättelse som låg till grund i beslutet att starta kriget mot Irak.

Tidigare har al-Janabi förnekat all inblandning i något form av korståg mot Saddam-regimen, trots berättelser från Donald Rumsfeld, tidigare försvarsminister, där Rumsfeld erkänt att Irak aldrig hade något program för massförstörelsevapen.

al-Janabi berättar för The Guardian att han pekades ut som lögnare när han först berättade sin historia, men hans berättelse fick sedan kött på benen och han blev slutligen betrodd.

"Ge mig en annan lösning"

Mannen är inte ledsen för vad han har gjort, trots hundratusentals döda irakier i landet och det kaosartade läget som fortfarande råder i landet.

– Men ge mig en annan lösning då. Kan du ge mig en annan lösning? Tro mig, det fanns ingen annan utväg än detta för att skapa frihet i Irak.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.