Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sista striden: Khaddafis dödspatruller skickas ut

- 01/03/2011, 08:25 -
Venezuelas diktator Hugo Chávez är en av hans få kvarvarande kompisar internationellt.
1 av 2

Venezuelas diktator Hugo Chávez är en av hans få kvarvarande kompisar internationellt.

Fernando Llano/AP/Scanpix

Muammar Khaddafi vägrar ge sig - och tänker inte bli avsatt med mindre än att han slaktar så många som möjligt av sitt eget folk.
2 av 2

Muammar Khaddafi vägrar ge sig - och tänker inte bli avsatt med mindre än att han slaktar så många som möjligt av sitt eget folk.

Pa Photos/Scanpix

Muammar Khaddafis lojala trupper har skickats ut på det som kan bli deras sista uppdrag. Att slakta så många som möjligt.

TRIPOLI. Khaddafilojala trupper utkämpar slag i de två städerna närmast huvudstaden där rebeller gripit makten. Det är diktatuterens sista offensiv.

Om den misslyckas är Muammar Khaddafis 43 år långa diktatur i Libyen historia.

Enligt uppgifter har också stridsplan bombat en ammunitionsdepot i staden Ajdabiya, uppger Al Jazeera.

På telefon berättar en boende i staden Zawiya för nyhetsbyrån AP att stridigheter inleddes på måndagskvällen och intensifierades efter solnedgången när Khaddafilojala trupper angrep staden från väster och öster.

– Vi lyckades slå tillbaka attacken. Vi skadade en stridsvagn med ett raketgevär. Legosoldaterna flydde efter det, säger den boende, som vill vara anonym.

Samtidigt ansluter sig allt fler militärer till den så kallade 17 februari-revolutionen. Bland dem en brigadgeneral som tagit med sig ett flertal soldater till demonstranternas råd i Benghazi.

En av USA:s största belackare, Venezuelas diktator Hugo Chávez, blir allt mer öppenhjärtig i sitt stöd för kompisen Khaddafi och vill öppna för förhandlingar.

– Jag hoppas vi kan skapa en kommission som kan resa till Libyen för samtal med regeringen och oppositionsledarna, säger han i en tevesändning där han menade att oljan var USA:s och EU:s intresse snarare än det libyska folket.

Men USA har tvärtom blivit allt mer kallsinniga till Khaddafis "slakt av sitt eget folk" och sätter ner foten i ett gemensamt uttalande med Kanada.

– Han har förlorat kontakten med verkligheten, säger USA:s FN-ambassadör Susan Rice.