Snuskig pedofilsemester stoppades av bloggare

Bloggaren trodde att han stoppade arrangerade resor för pedofiler. I stället satte han stopp för ett intensivt spaningsarbete som polisen bedrev.


Fakta: Sexturism

Med sexturism menas resor som görs i syfte att köpa sexuella tjänster av prostituerade. Resmålen varierar, men för europeiska resenärer är Thailand och Sri Lanka populära resmål.

Sexuellt utnyttjande av barn under sådana här resor förekommer i flera länder. Det är en miljonindustri som man tror omfattar 2 miljoner barn över hela världen.

Källa: Wikipedia

Den amerikanska regeringen har under ett års tid bedrivit en hemligstämplad spaningsutredning med syftet att kartlägga potentiella sexturister. Utredningen avbröts plötsligt efter att en bloggare oavsiktligt hittat webbsidan - som polisen satt upp i spaningssyfte - som lockade sexköpare.

Bloggaren anmälde sidan till webbhotellet som stängde ner utredningens mest centrala del, enligt The Smoking Gun.

sidan erbjöds vem som helst köpa resor från Cleveland till Kanada. Väl framme i Cleveland skulle inte en vanlig semester vänta, i stället lockades man med "ett privat rum för dig och din speciella flicka eller pojke" och att ens mest snuskiga fantasier skulle besannas.

Webbsidan var ett sätt för polisen att hitta pedofiler som utnyttjade barn sexuellt. Problemet var bara att sidan registrerades på ett helt vanligt webbhotell, utan att man varsammade serverägarna om att den illegala verksamhet som förssiggick bara var en förklädnad.

Detta ställde till problem. I mitten av februari hittade nämligen en programmerare sidan till sin stora fasa.

– Herrejävlar vad var jag tänkte, sa hon i en intervju.

Programmeraren, som är engagerad i människohandelsfrågor, såg snabbt tecken på att sidan hade en pedofil riktning. Hon såg tecken på att man velat dölja sidan, till exempel genom att sajten tagits bort från indexering i sökmotorer som Google.

Kvinnan skickade ett mejl till Cleveland Police Department - som drev sidan - och rapporterade vad hon hade sett.

En kollega till kvinnan ville delta i häxjakten mot pedofilsidan och testade vad hon skulle få till svar om hon bokade en resa. "Jag och min fru letar efter lite kul", skrev kollegan till sajtens ägare.

Två dagar senare fick han svar. I mejlet bifogades ett dokument där all information om resorna fanns att tillgå.

"Detta ingår i paketet:

– Transport från Cleveland, Ohio till ditt hotell i Kanada.
– Transport till och från ditt hemliga ställe som du delar med din flicka eller din pojke.
– En hotellnatt i Kanada."

Därefter följer information om att kondomer och glidmedel inte ingår.

Kollegan berättade om mejlet för kvinnan som upptäckte sidan från början. Hon blev rosenrasande och skrev till webbhotellets kundservice och berättade vad hon hade hittat. Senare under dagen stängde webbhotellet ner sidan.

I efterhand har kvinnan fått reda på att det var spaningsarbete som bedrevs via sidan och har bett om ursäkt. Men hon tycker fortfarande att sättet man gått tillväga på har varit oprofessionellt.

– Jag kan inte förstå hur de inte kunde förutspå att någon skulle hitta sidan och uppfatta den som stötande, sa kvinnan.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!