Vad händer i kroppen under radioaktiv strålning?
1 av 2
Explosionen vid Fukushima kärnreaktor i lördags. - Foto: AP/Scanpix
Tjernobyl
2 av 2
Foto av olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl, Ukraina. - Foto: AP/Scanpix

Så påverkas kroppen av radioaktiv strålning

Explosionen i Fukushima i lördags har redan utsatt människor för strålning. Detta händer med människokroppen.


Med anledning av rapporterna om radioaktiv läcka från Fukushima samt den överhängande faran för härdsmälta vid två kärnkreaktorer skriver BBC om hur människokroppen reagerar när den utsätts för strålning.

De första tecknet på att man utsatts för mindre mängder strålning är så kallad strålsjuka, som visar symptom bara några timmar efter det att man utsatts. Symptomen är diarré, huvudvärk och illamående.

Utsätts man för större mängder strålning kan de inre organen skadas avsevärt. Måttet på mängden strålning kallas Grays. Strålning på fyra grays dödar ungefär hälften av friska vuxna.

Vid strålning vid cancerbehandling utsätts personen för strålningsdoser på mellan en och sju gray men under ytterst kontrollerade former riktade till en särskild del av kroppen.

Behandling

Utsätts man eller tror sig ha utsatts för radioaktiv strålning bör man ta av sig kläder och skor samt att varsamt tvätta huden med tvål och vatten.

För att undvika skador på benmärgen och immunförsvaret finns mediciner som förser kroppen med vita blodkroppar.

De kroppsdelar som är särskilt känsliga för radioaktiv strålning är magen, inälvorna och benmärgen.

Sjukdomar

Det vanligaste resultatet av radioktiv strålning är cancer. Strålningen kan förstöra kroppens inbyggda processer för att göra sig av med celler. När denna funktion slås ut fortsätter celler att leva och dela sig, i stället för att självdö.

Om skadorna i kroppen inte behandlas kan detta också resultera i genetiska förändringar, mutationer, som också kan ärvas av barn till utsatta som då föds med fysiska deformationer som til exempel små huvuden eller hjärnor, minskad kroppsväxt och inlärningssvårigheter.

Barn är teoretiskt sett i större fara för strålning eftersom de växer mer intesivt och har därmed en mer intensiv celldelning.

Efter kärnreaktorolyckan i Tjernobyl 1986 upptäckte Världshälsoorganisationen WHO en dramatisk ökning av sköldkörtelcancer bland barn i det drabbade området på grund av de stora mängderna radioaktivt jod i luften.

I vilket läge är Japan?

Professor Richard Wakeford, expert på strålning och exponering vid universitetet i Manchester, Storbritannien säger till BBC att om de japanska myndigheterna agerar snabbt så bör majoriteten av befolkningen undkomma värre hälsoproblem:

– De enda personerna som står under direkt sådan risk är räddningsarbetare vid kärnreaktorerna, säger Wakeford. Ortsborna bör evakueras snabbt och se till att de inte får i sig mat förorenad av radioaktivt jod, som genererar sköldkörtelcancer.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!