Söndag 16 Maj
Stockholm

EU-politiker som fifflar med skatten går helt fria från åtal

Europaparlamentets politiker kan känna sig trygga när de fifflar med...
1 av 3
Europaparlamentets politiker kan känna sig trygga när de fifflar med... Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
... skatten.
2 av 3
... skatten. Foto: Jessica Gow/SCANPIX
Den tyske EU-politikern Elmar Brok som låtit bli att deklarera ett arvode på cirka 50 000 kronor slipper åtal.
3 av 3
Den tyske EU-politikern Elmar Brok som låtit bli att deklarera ett arvode på cirka 50 000 kronor slipper åtal. Foto: Ulf Palm / SCANPIX

Nu har Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor gett parlamentarikerna åtalsimmunitet - mot skattebrott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BRYSSEL. Det må blåsa snålt i stora delar av Europa, men det går ingen nöd på EU-politikerna.

Europaparlamentets ledamöter får hög lön, ersättning för omkostnader, betalda sekreterare - som inte sällan är släkta med ledamöterna - fria resor, gratis spabehandling, extra låga skatter och en egen nöjesbudget.

Men nu får de en sensationell ny tjänsteförmån, uppger bloggaren Mary Ellen Synon i Daily Mail.

Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor har gett politikerna åtalsimmunitet mot skattebrott om myndigheterna i respektive hemland kommer på dem med byxorna nere.

"Varför är jag inte förvånad?"

EU-skeptikern Mary Ellen Synon har kommit över en rapport från utskottet som skrivits av den italienska högerpolitikern Enrico Speroni som vill ge EU-politikerna åtalsimmunitet mot skattebrott.

– Varför är jag inte förvånad över att en italiensk högerpolitiker - Speronis parti är allierade med Berlusconi - inte tycker att politiker ska behöva bekymra sig när de begått skattebrott? undrar Mary Ellen Synon i Daily Mail.

En av politikerna som kan andas ut när utskottet nu gått på Speronis linje är den tyske Europaparlamentariken Elmar Brok.

Arvode för banktal

I september månad förra året bad tyska myndigheter Europaparlamentet att upphäva Broks åtalsimmunitet tillsammans med alla andra ledamöters. Åklagaren i staden Bielefeld vill åtala Brok för att han ska ha underlåtit att rapportera in 5 000 euro som han fått i arvode för att ha gett ett tal för den Münchenbaserade banken HypoVereinsbank.

Men enligt Speronis rapport är åtalet politiskt motiverat. Ett påstående som bloggaren Henrik Alexandersson, som jobbar för piratpartiet i Europaparlamentet, tycker är löjeväckande.

– Att bli avslöjad med att fiffla med skatten kanske kan vara pinsamt för vissa uppburna figurer. Men det är verkligen inte "politisk förföljelse" och ska därmed inte ge politisk immunitet, skriver Alexandersson.

"Samma skärseld som alla andra"

Trots att Speroni vidgår att Brok tagit emot pengarna utan att deklarera dem avfärdar han arvodet på 50 000 svenska kronor som "en mindre summa".

Utskottet för rättsliga frågor röstade med siffrorna 15-0 för att Brok skulle få behålla sin åtalsimmunitet.

– Om Europaparlamentets ledamöter blir avslöjade med uppenbara regelbrott, då ska de gå igenom samma skärseld som alla andra, säger Henrik Alexandersson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela