1 av 3
- Foto: Ben Curtis/AP/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Bin Jawwad/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Ben Curtis/AP/SCANPIX

Rebellerna sönderbombade - en utpost kvar

Med flyg och långdistansrobotar krossar diktatorn Muammar Khaddafis rebellerna. Under tisdagen krossades rebellerna i Ajdabiya. Nu återstår bara rebellernas bas i Benghazi.


AJDABIYA. Under tisdagseftermiddagen nådde Muammar Khaddafis styrkor den näst sista staden som kontrolleras av rebeller. Med intensiv flygbombning och långdistansrobotar tog den hänsynslöse diktatorn snart kontroll över Ajdabiya.

– Det handlar inte om ett eller två plan. Det är som en flock, berättar en panikslagen lokalbo om anfallet, uppger Fox News.

Regeringstrogna styrkor har även tagit kontroll över vägen som leder till rebellernas sista utpost, staden Benghazi, 16 mil norr om Ajdabiya.

Trots nederlaget rapporterar överste Mohammed Saber, som lämnade Khaddafis armé för att strida för rebellerna, att unga män fortfarande anmäler sig för att kämpa för rebellerna.

– De har inte vapen men en vilja att strida, säger han uppger Fox News.

Hur många som dödats i det inbördeskrigsliknande upproret är oklart, uppger BBC.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.