Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tortyrkommitté rasar mot Greklands flyktingmottagande

AP/Scanpix

Nyheter | 16/03/2011 08:30

Flyktingar tvingas trängas på små ytor i flera månader.

Redan för 14 år sedan, 1997, uppmärksammade Europarådets tortyrkommitté CPT de missförhållanden som drabbade människor i förvar i Grekland.

Nu går CPT på nytt ut och uttrycker mycket skarp kritik mot hur flyktingar och andra som tas i förvar i Grekland behandlas.

Bland annat handlar det om hur 147 människor stuvats in på en 110 kvadremeter stor yta. Människorna har inte fått rätt att byta kläder och har fått dela på endast en toalett i det trånga utrymmet. Vissa av dem har levt under dessa förhållanden i mer än fyra månader.

Europadomstolen har också slagit fast att det är ett brott mot mänskliga rättigheter att skicka tillbaka flyktingar till Grekland och bland annat Sverige har nu helt slutat göra det.

Även Sverige har tidigare fått anmärkningar från CPT - men då har det rört sig om mindre allvarlig kritik än i Greklands fall.

– Alltid när CPT granskar kommer man med rekommendationer till alla de länder man har besökt, men det är en helt annan dignitet i rekommendationer. Det är som att få en anmärkning i brandskyddsprotokollet, medan i Grekland så står hela huset i brand, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, till Sveriges Radios Ekot.