- Foto: AP/Scanpix

Tortyrkommitté rasar mot Greklands flyktingmottagande

Flyktingar tvingas trängas på små ytor i flera månader.


Redan för 14 år sedan, 1997, uppmärksammade Europarådets tortyrkommitté CPT de missförhållanden som drabbade människor i förvar i Grekland.

Nu går CPT på nytt ut och uttrycker mycket skarp kritik mot hur flyktingar och andra som tas i förvar i Grekland behandlas.

Bland annat handlar det om hur 147 människor stuvats in på en 110 kvadremeter stor yta. Människorna har inte fått rätt att byta kläder och har fått dela på endast en toalett i det trånga utrymmet. Vissa av dem har levt under dessa förhållanden i mer än fyra månader.

Europadomstolen har också slagit fast att det är ett brott mot mänskliga rättigheter att skicka tillbaka flyktingar till Grekland och bland annat Sverige har nu helt slutat göra det.

Även Sverige har tidigare fått anmärkningar från CPT - men då har det rört sig om mindre allvarlig kritik än i Greklands fall.

– Alltid när CPT granskar kommer man med rekommendationer till alla de länder man har besökt, men det är en helt annan dignitet i rekommendationer. Det är som att få en anmärkning i brandskyddsprotokollet, medan i Grekland så står hela huset i brand, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, till Sveriges Radios Ekot.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.