Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Muammar Khaddafi sponsrade Sarkozy"

Detta kort efter att presidenthustrun, Carla Bruni, varit i Libyen för att förhandla om frigivandet av de bulgariska sjuksköterskor som hölls fångna av Khaddafi.
1 av 3

Detta kort efter att presidenthustrun, Carla Bruni, varit i Libyen för att förhandla om frigivandet av de bulgariska sjuksköterskor som hölls fångna av Khaddafi.

Eric Feferberg/AP/Scanpix

2 av 3

Henrik Montgomery / SCANPIX

3 av 3

MAYA VIDON/EPON/Scanpix

Nyheter | 16/03/2011 14:41

Överste Muammar Khaddafi sponsrade den franske presidentens valkampanj 2007. Det hävdar den libyske diktatorns son - Saif al-Islam.

TRIPOLI/PARIS. Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, kom till makten med hjälp av Muammar Khaddafis oljepengar. Det hävdar åtminstone diktatorsonen.

– Vi sponsrade hans kampanj och vi har alla detaljer och är redo att avslöja allt, säger Saif al-Islam till tevekanalen Euronews.

Bomben kom dagen efter att den libyska regimen sagt sig ha en stor hemlighet att avslöja - i sin tur några dagar efter att Sarkozy sagt sig vara beredd att låta Frankrike på egen hand införa en flygförbudszon över Libyen.

Men anklagelsen förnekas ihärdigt av det franska presidentkansliet i Élyséepalatset.

– Vi förnekar det alldeles uppenbart, säger en talesperson till Le Monde.

I intervjun med Euronews beskriver Saif al-Islam Sarkozy som "den där clownen" och säger att presidenten fått bistånd för att i sin tur hjälpa det libyska folket.

– Men han har gjort oss besviken, säger han till Euronews.

– Ge oss tillbaka våra pengar.

al-Islam säger sig också sitta på alla detaljer och dokument kring banktransaktioner.

– Vi kommer att offentliggöra allt snart.

Intervjun - dubbad på franska: