Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är världens dyraste hund

Nyheter | 17/03/2011 13:03

Den tibetanska mastiffen är en stor hund som använts för att vakta kloster och nomadläger i Tibet. På senaste tiden har den dock blivit en statussymbol för alla Kinas nyrika. Nu har en man i norra Kina betalat cirka tio miljoner kronor för rasen.

KINA. Varför just den röda tibetanska mastiffen blivit en sådan statussymbol för Kinas nyrika är för att den är tänkt att vara en ren kinesisk ras som oftast inte kan hittas utanför Tibet.

Det ger den tibetanska mastiffen en exklusivitet som andra raser inte kan matcha.

För fem år sedan kostade en valp ungefär 5 000 yuan men nu har priserna stigit till hundratusentals och till och med miljoner yuan.

Hong-Dong är bara elva månader men är redan en meter vid skuldran och väger cirka 80 kilo, enligt hans uppfödare Lu Liang.

- Han har utmärkta gener och kommer bli en bra avelshund. När jag började i den här branschen för tio år sedan trodde jag aldrig att vi skulle få se ett sådant pris, säger Liang.

Liang säger att detaljerna i försäljningen är konfidientiella, men avslöjade att köparen som betalade tio miljoner yuan (cirka 10 miljoner kronor) är en kolbaron och multimiljonär i norra Kina.

Hong-Dong ska ha blivit matad med kyckling och nötkött, kryddat med exotiska kinesiska delikatesser som sjögurka.

- Priset är rättvist. Vi har spenderat mycket pengar på uppfödningen av denna hund, och vi måste betala löner till massor av personal.

Innan Hong-Dong såldes var världens dyraste hund en annan tibetansk mastiff, kallad Yangtzefloden nummer två som såldes under 2009 för fyra miljoner yuan (nästan fyra miljoner kronor).

Vid dess ankomst till staden Xi'an var hunden körd till sitt nya hem med ett följe på 30 svarta limousiner. Detta föranledde omfattande förakt av smaklöshet för några av Kinas nyrika personer.