Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Benghazi jublar åt FN-beslut

- 18/03/2011, 08:23 -
1 av 3

Jerome Delay/AP/Scanpix

2 av 3

Alaguri/AP/Scanpix

3 av 3

Jerome Delay/AP/Scanpix

Överste Muammar Khaddafi hade lovat att vara skoningslös och rebellerna i Benghazi fruktade alla för sina liv. Men efter FN:s beslut om flygförbudszon lever ännu hoppet.

BENGHAZI. Tusentals rebeller dansar på torget efter att FN:s säkerhetsråd fattat beslut om flygförbudszon över Libyen. Nato har fått mandat att hålla diktatorn, överste Muammar Khaddafi i schack. Och därmed kan rebellerna få andrum.

I Benghazi där de regimfientliga styrkorna samlats kramas man, skjuter av skottsalvor mot natthimlen och firar, uppger SR:s Ekot.

– 1-2-3 tack Sarkozy, ropar de.

– Vi kommer att segra. Khadaffis plan har stoppats. Muammar du ljuger, det är vi som är Libyens män. Detta är början på slutet.

Några timmar tidigare hade demonstranterna samlats på samma torg för att lyssa till Khaddafis ödesmättade varningar.

– Ingen barmhärtighet kommer att visas, sa Kadaffi. Vi kommer att gå från hus till hus, rum för rum, vi kommer att leta i varje garderob.

Khaddafiregimen uppges under de senaste dagarna ha vunnit flera avgörande segrar och intagit alla rebellstäder förutom just Benghazi. Men oppositionen förnekar detta.

I städerna Ajdabijah och Misrata ska det enligt rebellstyrkorna fortfarande pågå hårda strider.

Khaddafis styrkor har inte intagit stadskärnorna - bara omringat dem, säger oppositionen.

Under torsdagen visade rebellerna dessutom stolt upp vraket av ett stridsplan som man sa sig ha skjutit ner utanför Benghazi.