Levande patient placerades i kylrum.
Levande patient placerades i kylrum. - Foto: Fritz Schibli/Scanpix

Levande patient fick ligga i kylrum - dog av sina skador

Fick ligga halvt nedfrusen en hel natt innan personalen upptäckte patienten.


ÅBO. Patienten stoppades av misstag in i kylrymmet på rättsmedicinska institutionen vid Åbo universitet och fick ligga där hela natten innan personalen hittade honom vid liv.

Han fick vård, men hans liv kunde inte räddas. Nu åtalas en läkare för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet, skriver finländska Turon Sanomat.

Läkaren nekar till brott, enligt Turon Sanomat.

Incidenten inträffade i maj 2009 och misstaget kunde inträffa på grund av att patienten led av tillståndet hypotermi - som gör att kroppstemperaturen kan sjunka till 27-25 grader utan att personen avlider.

Enligt Heikki Pälvi, som är versamhetschef på det finländska läkarförbundet, råkar läkare ständigt ut för situationer där det är svårt att avgöra huruvida en människa lever eller inte på grund av att det är svårt att upptäcka livsfunktioner hos patienter som lider av hypotermi.

/
/
/
/
Dog
/
/
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Trelleborg

1 timme sedan

Misstänkt föremål – tåg i Malmö utrymt

1 timme sedan
Ett tåg och närområdet omkring har utrymts på Hyllie station i Malmö. Anledningen är att misstänkt farligt föremål har hittats på tåget, skriver polisen på sin hemsida.

120 döda i översvämning i Kenya

2 timmar sedan
Dödssiffran stiger efter massiva översvämningar i Kenya. Enligt en regeringstjänsteman har nu 120 personer mist livet i översvämningarna.

Efter uppgångarna – USA-börsen tuffar på

2 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen kämpade tappert vidare under tisdagens handel, efter måndagens nedgångar. Breda S&P500-index steg 0,1 procent, Dow Jones industriindex lyfte 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent.

Stor brand i industrihotell – explosionsrisk

2 timmar sedan
En omfattande brand har brutit ut i en industrilokal i Bårhult, väster om Göteborg, uppger räddningstjänsten.

Äldre sjukhuspatient lämnades ensam – ramlade, bröt höften och dog

2 timmar sedan
En undernärd äldre patient med noterad fallrisk lämnades ensam på vårdavdelningen. Då ramlade patienten, bröt höften och dog innan man hann operera.