"Jordbävningskatastrof omedelbart hot mot USA"

- 20/03/2011, 12:02 -
Mycket talar för att en jordbävningskatastrof är nära förestående. Det menar geologen Jim Berkland.
1 av 2

Mycket talar för att en jordbävningskatastrof är nära förestående. Det menar geologen Jim Berkland.

Faksimil

"Ring of Fire".
2 av 2

"Ring of Fire".

Faksimil

Geologen Jim Berkland förutspådde jordbävningen som drabbade San Francisco 1989. Nu säger han att USA står på randen inför ytterligare en katastrof.

SAN FRANCISCO. Mitt i rusningstrafiken 1989 skakades San Francisco av den kraftigaste jordbävningen på 80 år. Katastrofen - som går under namnet World Series Earthquake - uppmättes till 6,9 på richterskalan och lämnade 63 dödsoffer, över 3 000 personer skadades.

Katastrofen förutspåddes av geologen Jim Berkland som fyra dagar före gick ut i media och larmade myndigheterna. Nu är samme Jim Berkland ute i medierna igen och larmar för att ytterligare en jordbävning kan inträffa inom de närmaste 14 dagarna.

Enligt experten talar mycket för att en katastrof kan inträffa. Månen passerade på lördagen ovanligt nära jorden, vilket får tidvattnet att bli kraftigare än normalt. Dessutom hänvisar han till The Ring of Fire.

– Vad många inte känner till är att jordplattorna rör sig samtidigt. Sammantaget skapar krafterna en spänning i jordskorpan som orsakar jordbävningar, förklarar Berkland.

Chile drabbades i februari i fjol, Nya Zeeland skakades av en jordbävning tolv månader senare och förra veckan chockades världen av jordbävningen i Japan. Mönstret är tydligt - USA:s västkust är näst på tur. Risken för att en katastrof ska drabba San Francisco är som störst mellan 19-26 mars.

– Vi varnade 1989. Nu finns det anledning till oro igen, säger Berkland.

Men det finns även fler tecken på att en katastrof är nära förestående. Den senaste tiden har död fisk spolats upp på USA:s västkust och valar har skådats i närheten av San Diego, något som tyder på att jordens magnetiska fält just nu förändras.

– Förändringar i magnetfältet föregår ofta stora jordbävningar. Samma sak hände 1989. Valar strandade utanför San Francisco, något som inte registrerats vare sig före eller efter katastrofen. Förrän nu, säger Berkland.

Här förklarar Jim Berkland sin katastrofteori