1 av 4
- Foto: Shaolintemplet
Får vi se fler konster av det här slaget på plan framöver?
2 av 4
Får vi se fler konster av det här slaget på plan framöver? - Foto: SEMYON DANILOV/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Miramax
4 av 4
- Foto: Miramax

Kung fu-munkarna vill rädda kinesiska landslaget i fotboll

Det världsberömda Shaolintemplet - där man i tusentals år lärt ut den ädla konsten kung fu - rycker på nytt ut för att rädda Kinas heder. I fotboll.


PEKING. Nu tränar kung fu-munkarna i Shaolintemplet i Henanprovinsen i Mittens rike fotboll, uppger kinesisk statsmedia.

Detta i hopp om att rädda det kinesiska landslaget - vars prestationer på herrsidan är en törn i den kinesiska självkänslan.

Trots stort fotbollsintresse och ett befolkningsunderlag på 1,3 miljarder potentiella spelare har landslaget endast lyckats kvala in till ett VM-slutspel. Och de hade inte mycket för det - väl där förlorade Kina samtliga gruppspelsmatcher i Sydkorea/Japan 2002.

"Vår fotboll på dekis"

Lustigt nog följer verkligheten, i det här fallet, filmmanus. 2001 lanserades den då populära Hongkongrullen Shaolin Soccer - om en grupp munkar som tillämpar sina superkrafter på fotbollsplanen.

Shaolintemplet är förstås mer känt för munkarnas akrobatiska konster och kunskaper i närstridsteknik. Men nu har 40 av kung fu-eleverna i stället börjat träna fotboll, uppger nyhetsbyrån Xinhua.

– Kinesisk fotboll är på dekis och när vissa element från Shaolins stridskonster integreras i fotbollen - särskilt kung funs själ - hoppas vi att kunna höja träningsnivån, säger Shi Yanlu, landslagets tränare.

Mer kung fu

Med disciplin, passion, benarbete och fysisk koordination hoppas han kunna odla bättre - och mer kung fu-lika - kinesiska fotbollsspelare i framtiden.

Och det kan behövas i det hårt ansatta landslaget som är föremål för spott och spe i hemlandet. De unga rekryterna på templets träningsanläggning är alla i tioårsåldern och tränas av Alphones Tchami, en kamerunsk före detta landslagsman.

Templet hoppas kunna rekrytera ännu fler fotbollsstjärnor bland de 2 000 lärjungar som tränar kung fu vid Shaolin.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställda döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.