Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt kraftigt skalv i Japan

- 28/03/2011, 07:54 -
1 av 2

KYODO NEWS/AP/Scanpix

2 av 2

KYODO NEWS/AP/Scanpix

Tsunamivarning utfärdad men tillbakadragen.

Ännu ett kraftigt skalv har skakat Japan under tidig måndagsmorgon svensk tid. Skalvet hade en magnitud på 6,1 och en tsunamivarning utfärdades först men drogs sedan tillbaka.

Skalvet inträffade i nordöstra Japan, de redan värst drabbade delarna, och det är oklart vilka konsekvenser det får. Några nya dödsfall eller omfattande skador har dock inte rapporterats än så länge.

Klart är att skalvet stör räddningsarbetet och återuppbyggnadsprocessen efter det skalv och den massiva tsunami som ser ut att ha dödat så många som 27 000 personer, uppger Telegraph.

Vid kraftverket i Fukushima fortsätter de höga radioaktivitetsnivåerna att ställa till stora problem och arbetare har återigen evakuerats från området nära reaktorerna.

I reaktor 2 är strålningen enligt uppgift 100 000 gånger högre än normalt och i vattenpölar utanför reaktorn 1 000 millisievert uppmäts. En enda dos av 1 000 millisievert kan leda till strålningssjuka med symptom som illamående och kräkningar. Exponering av 100 millisievert per år anses kunna medföra en ökad cancerrisk.