Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart lagligt med vapen på universitet i USA

- 06/04/2011, 20:21 -
Amerikanska medborgare förespråkar sin rätt att bära vapen.
1 av 2

Amerikanska medborgare förespråkar sin rätt att bära vapen.

Rich Pedronchelli/Scanpix

Vapenmässa i Las Vegas 2011.
2 av 2

Vapenmässa i Las Vegas 2011.

Julie Jacobson

Lagförslag har lagts fram i flera stater som på olika sätt tillåter studenter och anställda att bära vapen på universitet.

USA. Universitet har traditionellt varit vapenfria zoner i den annars så infekterade amerikanska debatten om rätten att bära vapen i USA.

Nu har Texas, Nebraska, New Mexico, Tennessee, Oklahoma, Nevada och Arizona lagt fram lagförslag som ska tillåta studenter och/eller anställda att bära vapen.

Lagförslagen är olika utformade mellan olika stater. Det kan gälla endast studenter, studenter och anställda, endast anställda och i vissa fall måste vapnen vara dolda, rapporterar Huffington Post.

I Nevada har debatten om lagförslaget skjutits på av studenten Amanda Collins vittnesmål för statssenaten om hur en man förgrep sig på henne sexuellt på University of Nevadas campus i Reno 2007, skriver Nevada News Bureau.

Amanda Collins vittnesmål stöder lagförslaget och ställde den retoriska frågan "Vad hade förändrats om jag hade burit mitt vapen den kvällen?"