Nato har beordrat den första svenska insatsen i Libyen.
Nato har beordrat den första svenska insatsen i Libyen. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Order från Nato - Jas Gripen lyfter i eftermiddag

Just nu förbereder sig fyra svenska piloter för sitt första uppdrag i Libyen.


LIBYEN. Nato beordrade under torsdagen den första svenska insatsen i revolutionens Libyen. Redan under torsdagseftermiddagen lyfter Jas Gripen-planen.

- Första skarpa uppdraget är i eftermiddag, säger överstelöjtnant Stefan Wilson på en pressträff på basen SigonellaSicilien.

Just nu förbereder sig fyra svenska piloter för insatsen.

Den svenska närvaron försenades först då de upptäckte att det inte fanns rätt sorts bränsle på flygbasen.

– När vi provade bränslet på plats så visade det sig att tillsatser saknades. Antingen var vi tvungna att flyga ned bränsle från Sverige eller få ett kontrakt med en lokal leverantör, säger flygvapeninspektören Anders Silwer.

Tidigare har försvarsmakten uppgett att planen endast skulle bestyckas med värmesökande missiler. Men nu har de också utrustats med precisionsbomber.

– De finns med endast för självförsvar och sannolikheten för att de används är mycket liten, säger Flygvapeninspektör Anders Silwer, till Sydöstran.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.