Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Khadaffistyrkorna använder civila som sköldar

Khadaffitrogna folkmassor.
1 av 3

Khadaffitrogna folkmassor.

Pier Paolo Cito/Scanpix

Natos bomber.
2 av 3

Natos bomber.

AP/Scanpix

Charles Bouchard, Natos man i Libyen.
3 av 3

Charles Bouchard, Natos man i Libyen.

Farnce Huard/Scanpix

Nyheter | 10/04/2011 11:51

Nato bombar tillbaka Khadaffis styrkor från Misratah

MISRATAH. Rebellstyrkorna kontrollerade staden Misratah, cirka 210 kilometer öster om huvudstaden Tripoli, men har attackerats ihålligt av Khadaffitrogna styrkor och minst 30 rebeller har dörr i striderna, rapporterar Skynews

De senaste 24 timmarna har Natos stridsplan slagit tillbaka mot Khadaffis styrkor utanför staden och har bombat 17 stycken stridsvagnar, samt "en betydande andel" av regimens militära styrkor och vapenlager under de senaste 24 timmarna. Allt enligt Natostyrkornas befälhavare över Libyenoperationen Charles Bouchard:

– Vi har sett fruktansvärda exempel på hur regimens trupper medvetet placerar sina vapensystem i närheten av civila, bostäder och böneställen.

–  Trupper har också observerats gömma sig bakom kvinnor och barn. Den här typen av beteende bryter mot internationell lag och kommer inte att tolereras, säger Bouchard.

Fem afrikanska ledare, tillika representanter för Afrikanska unionen, har återigen vädjat om ett omedelbart stopp på fientligheterna och har föreslagit en färdplan för fred baserad på dialog mellan samtliga libyska parter.