Kvinnan nekar nu till att ha kapat internetkabeln (bilden har inget direkt samband med artikeln)
Kvinnan nekar nu till att ha kapat internetkabeln (bilden har inget direkt samband med artikeln) - Foto: Wiktor Nummelin / TT / SCANPIX

Pensionärshackaren: "Jag vet inte vad internet är"

Den 75-åriga kvinnan greps misstänks för att ha pajat internet till 3,5 miljoner människor. Själv nekar Hayastan Shakarian till brott. – Jag kapade inte kabeln, jag är för svag, förklarar hon.


Hayastan Shakarian är den 75-åriga kvinnan som misstänks för att ha kapat den fiberoptiska kabeln som förser Armenien med internet.

Hon greps av polis men släpptes senare i väntan på rättegång. Nu talar hon ut om anklagelserna.

– Jag kapade inte kabeln, jag är för svag, säger hon.

Shakarian, som bor i den lilla byn Armazi 15 kilometer från huvudstaden Tblisi, berättar att hon var ute i skogen för att samla ved.

– Jag vet inte ens vad internet är för något, säger hon uppger Straits Times.

Fälls den 75-åriga pensionären riskerar hon upp till tre års fängelse.

– Min mamma är oskyldig. Hon gråter konstant och är livrädd för vad som ska hända, berättar hennes son, Sergo.

En representant för inrikesministeriet i Georgien säger i ett uttalande att den 75-åriga internethackaren redan erkänt att hon kapat kabeln.

Letade värdefulla metaller

Det var den 28 mars som 3,5 miljoner människor i Armenien plötsligt saknade internet. Någon hade kapat den fiberoptiska kabeln som sköter 90 procent av landets webbtrafik.

Hayastan Shakarian grep senare misstänkt för brottet. Motivet ska ha varit att hon, lik många fattiga i Georgien, var på jakt efter värdefulla metaller.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!