Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fukushimakatastrofen uppgraderas till Tjernobylnivå

- 12/04/2011, 07:53 -
1 av 3

Japan Defense Ministry/AP/SCANPIX

2 av 3

AP/Scanpix

3 av 3

AP/Scanpix

Uppgraderas till högsta nivå på den internationella skalan.

FUKUSHIMA. Kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima är ännu allvarligare än man tidigare trott. Nu uppgraderas katastrofen från 5 till 7 på den internationella skalan. Det innebär att olyckan nu bedöms vara på högsta nivå, samma som vid olyckan i ukrainska Tjernobyl för 25 år sedan.

Det radioaktiva utsläppet påverkar nu alltifrån havet och kranvattnet till livsmedel och luft i området. Evakueringszonen har dessutom utökats.

Fukushimaolyckan och Tjernobyl är de enda tillfällen då en kärnkraftsolycka klassats som nivå 7 på skalan. Samtidigt är de japanska experterna noga med att betona att nivåerna inte är i närheten av den radioaktivitet som uppmättes efter Tjernobylkatastrofen.

Enligt BBC uppger dock företaget Tepco, som driver kraftverket, att läckorna inte stoppats helt och att nivåerna kan komma att till och med överstiga de som uppmättes vid Tjernobyl.