Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ouattara: "Gbagbo ska ställas inför rätta"

- 12/04/2011, 08:13 -
1 av 2

Aristide Bodegla/AP/Scanpix

2 av 2

Aristide Bodegla/AP/Scanpix

Sanningskommission upprättas.

ABIDJAN. Sedan tidigare presidenten Laurent Gbagbo, som förlorade presidentvalet i november men vägrat avgå, greps under måndagen går Elfenbenskusten nu framåt. Och valde presidenten lovade i ett tevesänt tal på måndagen att Gbagbo ska hållas ansvarig för de brott han begått.

– Laurent Gbagbo ska ställas inför rätta, tillsammans med sin fru och sina närmaste medarbetare. Det ska bli en värdig process och de anklagades rättigheter ska respekteras, sa Alassane Outtara på måndagskvällen, enligt Sveriges Radios Ekot.

Dessutom ska en sannings- och försoningskommission upprättas för att reda ut de våldsamheter och övergrepp som begåtts under de senaste veckornas sammandrabbningar.

Från amerikanskt håll konstaterar utrikesminister Hillary Clinton att gripandet av Gbagbo är en signal till alla ledare som ignorerar folkets val.