Öl tappas upp på en pub i London.
1 av 2
Öl tappas upp på en pub i London. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Det är i flasköl som den avslagna smaken brukar märkas mest.
2 av 2
Det är i flasköl som den avslagna smaken brukar märkas mest. - Foto: Lawrence Jackson / AP

Öl ska räddas från att bli avslagen

Den där sista avslagna slumpen i ölflaskan får alltid en bitter eftersmak. Nu har forskare i München tagit sig an uppgiften att hitta lösningen på problemet.


MÜNCHEN. Länge har man undrat. Nu har forskningen kommit ett steg närmare att veta varför öl blir avslagen.

Enligt brittiska BBC News har ett antal forskare vid Münchens tekniska universitet under flera år undersökt ölets kemi.

Den största boven i dramat är ett slags syror som efter hand bildar flera kemikalier som bryter ned ölet. Det är dessa som forskarna nu ska försöka hitta.

Man har dock redan upptäckt att öl med högre pH-värde kan minska processen. Det är också redan konstaterat att kemikalierna bildas fortare vid högre temperatur.

Det enklaste knepet för frisk och god öl är alltså fortfarande att hålla den kall.

/
/
/
/
Öl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!