Söndag 18 Apr
Stockholm

Journalister dödade i Libyen

Dokumentärfilmaren och fotografen Tim Hetherington blev 40 år gammal.
1 av 2
Dokumentärfilmaren och fotografen Tim Hetherington blev 40 år gammal. Foto: Tim Hetherington
Chris Hondros i Afghanistan. Den prisbelönade fotografen blev 41 år.
2 av 2
Chris Hondros i Afghanistan. Den prisbelönade fotografen blev 41 år. Foto: AP

Oroligheterna i Misrata fortsätter. Två journalister som bevakade händelserna har dödats i en granatattack och två av deras kollegor är skadade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MISRATA. Den Oscarnominerade dokumentärfilmaren Tim Hetherington, 40, och den Pulitzerbelönade fotografen Chris Hondros, 41, har dödats i den krigshärjade libyska staden Misrata.

De båda journalisterna bevakade striderna mellan regeringsstyrkorna och rebellerna tillsammans med ytterligare sex till åtta kollegor, varav två också skadades i granatattacken som tog livet av Hetherington och Hondros.

– Tim var i Libyen för att fortsätta sitt projekt att belysa humanitära aspekter på krig och konflikt. Han kommer att vara evigt saknad, sade Hetheringtons familj i ett pressmeddelande enligt The Guardian.

– Chris offrade mycket av sitt liv för att sätta fokus på problemen med krig och den uppoffringen skapade prisbelönade fotografier som ändrade människors syn på världen, säger Hondros vän och kollega Tyler Hicks.

Tidigare har en kameraman från Al-Jazeera och en reporter från Libya Alhurra TV dödats i konflikten. Enligt The Committee to Protect Journalists har tio journalister dödats under vågen av uppror som kommit att kallas "den arabiska våren".

På onsdagen varnade den internationella straffdomstolen Libyen angående behandlingen av journalister. 16 kollegor till Hetherington och Hondros uppges vara försvunna i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela