1 av 3
- Foto: Hassene Dridi/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Salah Habibi/Scanpix

Polis friad för gnistan som utlöste arabvärldens revolt

En kvinnlig polis som misstänktes ha misshandlat och förnedrat grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi - en händelse som utlöste vårens revolter över hela arabvärlden - har friats.


SIDI BOUZID. Allt började med grönsakshandlaren Mohammed Bouazizi i den tunisiska staden Sidi Bouzid i december.

Bouzizi trakasserades av polisen och fick sin varuvagn beslagtagen. I protest mot att han berövats sin försörjning satte han eld på sig själv och dog på sjukhus i början på januari.

Hans protest utlöste en våg av missnöje som till slut drev president Zine El Abidine Ben Ali på flykt och spred sig till Egypten och andra arabländer.

Nu har den kvinnliga polis, Fadia Hamdi, som suttit häktad sedan december, försatts på fri fot. Detta sedan Bouazizis mamma dragit tillbaka sin anmälan.

– Det var ett svårt men genomtänkt beslut för att undvika hat och för att hjälpa Sidi Bouzids invånare att försonas, säger mamman Mannoubiya Bouazizi till nyhetsbyrån TAP.

Poliskvinnan Fadia Hamdi har hela tiden nekat till anklagelserna.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.