Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Drönare till Libyen

- 22/04/2011, 10:24 -

Kate Wigglesworth/AP/Scanpix

President Barack Obama har gett klartecken för att sätta in fjärrstyrda flygplan - så kallade drönare - mot Khaddafis styrkor.

WASHINGTON/TRIPOLI. Nu ska drönarattacker tas till i kampen mot Khaddafis styrkor som trots stora inledande förluster ännu håller större delen av Libyen i ett järngrepp och också återtagit förlorad mark från rebellerna.

Det var president Barack Obama personligen som fattade beslutet, samtidigt som han brottas med att inte dras in för långt i ett krig med sikte mot att avlägsna diktatorn Muammar Khaddafi från makten.

De första planen skickades iväg under torsdagen, men vinkades snart tillbaka. Vädret var för dåligt.

Rebeller välkomnar

Med förarlösa drönare som har en robot i pilotsätet kan man angripa mål med större träffsäkerhet eftersom de flyger på låg höjd.

Rebellerna välkomnar beslutet som gör att det blir lättare att nå Khaddafistyrkor som gömmer sig i städerna. Men samtidigt finns sedan tidigare stark kritik mot drönarna från amerikanska insatser i Afghanistan och Pakistan där många civila dödsoffer följt i attackernas spår.

Senast under långfredagen dog 39 människor i Pakistan i samband med en drönarattack.