Den enda bild som cirkulerar på den nye al-Qaidaledaren, en bild från FBI:s "most wanted terrorists"-sida.
1 av 3
Den enda bild som cirkulerar på den nye al-Qaidaledaren, en bild från FBI:s "most wanted terrorists"-sida. - Foto: FBI / AP
Ayman al-Zawahiri (till vänster) kan på längre sikt ta över efter Usama bin Ladin (till höger).
2 av 3
Ayman al-Zawahiri (till vänster) kan på längre sikt ta över efter Usama bin Ladin (till höger). - Foto: AP
På tisdagen sköts fyra misstänkta självmordsbombare i Pakistan innan de hann detonera sina sprängladdningar. Attackerna har ökat efter dödandet av bin Ladin.
3 av 3
På tisdagen sköts fyra misstänkta självmordsbombare i Pakistan innan de hann detonera sina sprängladdningar. Attackerna har ökat efter dödandet av bin Ladin. - Foto: Arshad Butt / AP

Han blir bin Ladins ersättare

Al-Qaida ska ha utsett en ställföreträdande ledare efter dödandet av Usama bin Ladin.


FBI:s terrorlista

Saif al-Adel är med på listan över de mest efterlysta terroristerna hos amerikanska FBI. Han placerar sig dock inte på topp tio men det kanske han blir nu.

Han har tidigare använt sig av aliaset Muhamad Ibrahim Makkawi. FBI skriver på sin hemsida att information som leder till att han fångas ger fem miljoner dollar i belöning.

Usama bin Ladins högra hand Ayman al-Zawahiri är också tvåa på listan bakom den döda före detta ledaren.

Lösensumman för honom ligger på 25 miljoner dollar.

ISLAMABAD. Samtidigt som talibanerna fortsätter att hämnas Usama bin Ladins död ska al-Qaida nu ha ersatt honom.

Den nye, ställföreträdande ledaren är enligt CNN:s avslöjande Saif al-Adel, en egyptisk före detta officer som innan han anslöt sig till al-Qaida var inblandad i en militant islamistgrupp i Libyen.

Han är självklart efterlyst av FBI som dock inte har koll på om han är född 1960 eller 1963. Han är misstänkt för inblandning i bombdåden mot amerikanska ambassader i Tanzania och Kenya 1998.

Enligt CNN:s källa, al-Qaida-avhopparen Noman Benotman, togs beslutet inte genom en så kallad shura, alltså att samtliga ledare samlas och diskuteras. Detta eftersom det inte går att samla ihop alla på ett och samma ställe just nu. I stället ska sex-åtta högt uppsatta ledare ha bestämt att Saif al-Adel tar över.

Benotman säger också att al-Adels tillfälliga ledarskap kan vara ett sätt att gradvis få organisationen att acceptera en ledare som inte kommer från den arabiska halvön. Detta öppnar i så fall för att Usama bin Ladins högra hand Ayman al-Zawahiri, också han egyptier, kan ta över på längre sikt.

/
FBI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!