Man struntar inte i politiken utan i partierna.
1 av 3
Man struntar inte i politiken utan i partierna. - Foto: Agurtzane San Julián
Torget Puerta del Sol i Madrid ockuperas dag och natt.
2 av 3
Torget Puerta del Sol i Madrid ockuperas dag och natt. - Foto: Emilio Morenatti/Scanpix
Rörelsen startade spontant och planerades till ett dygn men fortsatte när mer och mer folk tillströmmade.
3 av 3
Rörelsen startade spontant och planerades till ett dygn men fortsatte när mer och mer folk tillströmmade. - Foto: Arturo Rodriguez/Scanpix

Nobody expects the Spanish Revolution

Centrala Madrid är ockuperat på valdagen. Nyheter24 ger en djupdykning i den spanska våren där ungdomarna fått nog.


15 maj-rörelsen

Sedan 15 maj intar stadens tusentals ungdomar Puerta del Sol i centrala Madrid. Protesterna riktas mot de två stora partierna, socialisterna PSOE och konservativa folkpartiet PP. Korruptionen, arbetslösheten och bristen på samarbete över partigränserna för att tackla krisen har resulterat i politisk pajkastning och en uttröttad politikerföraktande befolkning.

MADRID. I går bröt de spanska protesterna mot vallagen. Dagen före varje val är det förbjudet att bedriva politisk kampanj i Spanien. Det kallas "Día de reflexión", reflektionsdag. Spanien håller lokalval på söndagen.

Europas högsta ungdomsarbetslöshet, korruption och en finanskris som man tröttnar på att betala för har sedan 15 maj samlat ungdomar i tusentals till Puerta del Sol i Madrid och i flera andra spanska städer. Rörelsen har tagit namnet Democracia Real Ya, Verklig Demokrati Nu.

Nyheter24 har pratat med statsvetaren och sociologen Agurtzane San Julián i Madrid.

Vad handlar 15 maj-rörelsen om?

– Regeringen öste in offentliga pengar i bankerna för att de inte skulle kollapsa. Nu bankerna visar på stor profit varje år samtidigt som arbetslösheten stiger till fem miljoner och många kan inte betala huslånen. Arbetsmarknadsreformerna har gjort det enklare att avskeda folk samt frysta löner och sänkta löner. När unga välutbildade människor väl får jobb, också kvalificerade sådana, blir det till skrattretande löner, säger Agurtzane San Julián till Nyheter24.

Välutbildade och kompetenta ungdomar som får praktik- pch provanställningar till svältlöner är sedan flera år ett begrepp i Spanien: "Los mileuristas", tuseneurogeneration. Ungdomsarbetslösheten ligger på 43 procent och spanjorer skrivna i utlandet har ökat med 20 procent sedan 2008, skriver El Publico.

Vilka är det som sitter på Puerta del Sol?

 – Där finns allt av allt; studentgrupper, miljöorganisationer, vänstergrupperingar, katolska rörelser. Det finns inget överhuvud eller organisationsnamn och det fungerar som ett församlingsmöte. Det som planeras nu är att formulera laförslag som ska överlämnas till parlamentet, säger San Julián till Nyheter24.

– Förutom krisen och arbetslösheten bland ungdomar handlar protesterna om korruptionen. Enligt CIS, centrum för sociologiska studier, är korruptionen i den politiska klassen det tredje största problemet som landets medborgare ser i sina liv, avslutar San Julián till Nyheter24.

Puerta del Sols församling har annonserat att man kommer att stanna åtminstone ytterligare en vecka. 

Frågan som kvarstår är vilka konsekvenser som detta initiativ kommer att lämna i Spaniens politiska kultur.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!