Afghansk teve: Mulla Omar är död

- 23/05/2011, 08:36 -
1 av 3

SCANPIX

2 av 3

SCANPIX

3 av 3

SCANPIX

Enligt den ledande afghanska tevekanalen Tolo-TV dödades talibanledaren Mulla Mohammed Omar i fredags.

KABUL. Mulla Omar är död, enligt tevekanalen Tolo TV som påstår sig ha fått uppgifterna från en högt uppsatt källa inom den afghanska säkerhetstjänsten.

Enligt källan, som är anonym, sköts Mulla Omar ihjäl när han transporterades från Quetta i Pakistan till norra Waziristan. Den som ledde förflyttningen av Omar ska ha varit Hamid Gul, före detta chef för pakistanska säkerhetstjänsten (ISI).

Enligt BBC, som också går ut med uppgifterna, var det en amerikansk drönare som besköt huset som Omar för tillfället befann sig i. Missilen ska ha förstört huset och dödat Omar.

Talibanerna förnekar vad de kallar "ryktet om Omars död" och menar att han är vid liv och i säkerhet i Afghanistan.

- Det här är bara grundlösa rapporter som inte stämmer, säger Zabihullah Mujahid talesperson för talibanerna, till nyhetsbyrån Reuters.

Men talespersonen för afghanska säkerhetstjänsten, Latifullah Mashal, bekräftar för AP att Omar har försvunnit från sitt gömställe.

Mulla Omar är känd över hela världen som spirituell ledare för talibanerna i Afghanistan mellan åren 1996 - 2001. FBI har jagat honom sedan 2001 för att han tillät Usama bin Laden och al-Qaida ha sin bas i Afghanistan. Trots Omars status finns det inte mycket som är känt om honom. Rykten gör gällande att han ska ha varit enögd och analfabet.

Nyheten om Omars död kommer bara tre veckor efter att Barack Obama bekräftade för världen att Usama bin Laden dödats i Pakistan.