Måndag 14 Jun
Stockholm

Bahrain stoppar kontakt med fängslade svenskar

En av männen till vänster ska enligt uppgift vara Mohammed Habib Al Safaf.
1 av 3
En av männen till vänster ska enligt uppgift vara Mohammed Habib Al Safaf. Foto: Hasan Jamali / AP
Protester i Bahrain tidigare under våren.
2 av 3
Protester i Bahrain tidigare under våren. Foto: Hasan Jamali / AP
Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa Al-Khalifa sedan 1999. Han efterträdde sin far Isa bin Salman Al-Khalifa.
3 av 3
Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa Al-Khalifa sedan 1999. Han efterträdde sin far Isa bin Salman Al-Khalifa. Foto: AP

Två män med koppling till Sverige sitter fängslade i Bahrain men UD nekas tillträde till dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dubbla medborgarskapets risker

UD-medarbetaren Tobias Nilsson bloggade på fredagen på departementets hemsida angående Bahrainsvensken och problem som kan uppstå när man har dubbla medborgarskap.

Läs inlägget här.

MANAMA. Han påstås vara en av shiaoppositionens ledare och har ett svenskt medborgarskap. Ändå lyckas inte utrikesdepartementet etablera en direkt kontakt med Mohammed Habib Al-Muqdad, som sitter fängslad i Bahrain. Nyheter24 skrev om fallet på fredagen.

Nyheter24 har varit i kontakt med människorättsorganisationen Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR som meddelar att den andra rättegången mot honom, planerad till söndagen, skjutits upp till på onsdag.

Al-Muqdad, som han också kallas, har både svenskt och bahrainskt pass. Bahrain tillåter dock inte dubbla medborgarskap.

– Bahrain erkänner inte det svenska medborgarskapet, därför är det svårt, säger Camilla Åkesson Lindblom på utrikesdepartementets presstjänst till Nyheter24.

 

Ytterligare en gripen med koppling till Sverige

Trots att man har rätt till det har den svenska ambassaden i Abu Dhabi ännu inte kunnat etablera en direkt kontakt med den fängslade svensken. Kommunikationen har istället skötts via svenskens advokat.

Enligt de uppgifter som flera människorättsorganisationer rapporterade om i förra veckan skulle svensken på söndagen upp i ytterligare en rättegång, något som då bekräftades av UD. Bland annat Amnesty uppgav att han där kunde dömas till dödsstraff.

En annan man med kopplingar till Sverige ska också ha gripits tidigare i Bahrain. Enligt BYSHR heter han Khalil Al-Halwaji och ska ha permanent uppehållstillstånd i Sverige. UD bekräftar att det finns en man med permanent uppehållstillstånd som blivit gripen i Bahrain men säger inget om hans identitet.

I det som skrivits tidigare under maj månad om Al-Halwaji har det stått att han varit "försvunnen" och att hans familj inte kunnat nå honom. Han ska dock ha placerats i arrest.

– Det finns en till svensk som är fängslad men inget nytt om honom, skriver en representant från BYSHR på tal om Al-Halwaji i ett mejl till Nyheter24.

Den svenska ambassaden har även här hindrats från att ta kontakt med tanke på att Bahrain inte erkänner mannens koppling till Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela