1 av 2
- Foto: SCANPIX
2 av 2
- Foto: Rafiq Maqbool/AP/Scanpix

Svenska filmare censureras av Jamaica

"Jag vill bara inte att de ska visa upp en negativ bild av vårt land."


Homosexuella på Jamaica

Läs mer om situationen för homosexuella på Jamaica.

KINGSTON. Ett svenskt filmteam befann sig nyligen på Jamaica och spelade in en film om mänskliga rättigheter. Men förra onsdagen i huvudstaden Kingston konfiskerade en polis deras utrustning. Och menade att de inte hade tillåtelse att filma.

På polisstationen övertalade poliskollegor polisen att lämna tillbaka deras kamerautrustning. Och han bad om förlåtelse, men tillade:

– Jag vill bara inte att de ska visa upp en negativ bild av vårt land.

I filmen de spelade in intervjuades bland annat två homosexuella män i Kingston. Men även då attackerades filmteamet.

När de satt i en bil tillsammans med de homosexuella männen dök plötsligt en grupp arga män upp med vapen och machetes och krävde att de homosexuella skulle lämna platsen.

– De har fått en förstahandsbild av Jamaicas homofobi och maktmissbruk av polisen, säger Maurice Tomlinson, aktiv för homosexuellas rättigheter på Jamaica, enligt PinkNews.

På Jamaica är sexuella relationer mellan män förbjudna och straffas med upp till tio års fängelse och straffarbete. Sexuella relationer mellan kvinnor nämns över huvudtaget inte i lagen.

Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.