Svenska våldtogs på semestern - av hotellpersonal

- 04/06/2011, 12:41 -

Chris O'Meara/AP/Scanpix

Slets in i skåpbil och utsatts för ett antal sexövergrepp.

I helgen våldtogs en 18-årig svensk tjej på semester i turkiska Antalya. 18-åringen ska ha slitits in i en skåpbil och sedan utsatts för en rad sexuella övergrepp. Enligt Aftonbladet ska också en man som arbetar på hotellet där den svenska kvinnan bodde ha gripits misstänkt för våldtäkten. Men på Utrikesdepartementet vet man i nuläget inte mycket om vad som hänt.

- Jag har inte så mycket fakta framför mig. Men någon gång i nästa vecka får vi en klarare bild, just nu läser vi media och det är de uppgifter vi har att gå på, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Tidigare i år uppmärksammades svenska Anna som våldtogs på semesterresan på grekiska Samos men till slut åtalades för förtal i stället för att våldtäktsmannen ställdes inför rätta. Något som fick många kritiker att underkänna det grekiska rättsväsendet. Hur våldtäktsutredningar gällande turistande kvinnor behandlas i Turkiet vill Teo Zetterman dock inte uttala sig om.

- Det blir ren spekulation i så fall och det tycker jag vore olämpligt.

Vet du om det finns några liknande dåliga erfarenheter som den i på Samos vad gäller brottsutsatta turister i Turkiet?

- Jag kan spontant inte dra mig till minnes något sånt fall. Vi för ju inte den typen av statistik och ägnar oss inte åt den typen av fall på de premisserna. Däremot vill vi säkerställa att svenskar som råkar illa ut i utlandet får den hjälp de ska ha och vi har ju våra reserekommendationer.

Så ni skulle inte se om det funnits några tidigare fall i Turkiet där kvinnor på semester ifrågasatts efter våldtäkter?

- Nej, vi flaggar inte upp det här på det sättet, säger Teo Zetterman till Nyheter24.