Israelisk militär patrullerade vid gränsen även tidigt på måndagen.
1 av 3
Israelisk militär patrullerade vid gränsen även tidigt på måndagen. - Foto: Ariel Schalit / AP
Pro-palestinska demonstranter försökte ta sig förbi taggtråden...
2 av 3
Pro-palestinska demonstranter försökte ta sig förbi taggtråden... - Foto: Ariel Schalit / AP
...men fick fly efter att ha beskjutits med tårgas.
3 av 3
...men fick fly efter att ha beskjutits med tårgas. - Foto: Ariel Schalit / AP

VIDEO: Dödade Israel demonstranterna?

Syriska uppgifter: 23 döda, 350 skadade. Israel: 10 döda på grund av syrisk mina. FN ska utreda.


Golanhöjderna och sexdagarskriget

Palestinier och syrier marscherade mot den israeliska gränsen för att markera årsdagen av sexdagarskriget 1967 när Israel ockuperade Golanhöjderna liksom Gaza, Västbanken och östra Jerusalem.

Området som benämns som Golanhöjderna är ungefär lika stort som Öland. Det tillhörde Syrien innan sexdagarskriget men de flesta av invånarna i området ser sig själva främst som medlemmar av folkgrupperna druser och cirkasser snarare än ockuperade syrier.

GOLANHÖJDERNA. Under söndagen kom uppgifter i statlig syrisk teve om att 23 människor dödats efter att demonstranter försökt korsa gränsen mellan Syrien och Israel vid de ockuperade Golanhöjderna.

På måndagen anklagar den israeliske civilförsvarsministern Matan Vilnai Syrien för att ha sanktionerat aktionerna mot den israeliska gränsen.

– Man kan inte nå den syrisk-israeliska gränsen utan tydliga instruktioner och tillåtelse från den regeringen i Damaskus, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Vilnai antyder också att demonstrationerna är sanktionerade av Syriens president Bashar al-Assad för att ta bort uppmärksamheten från militärens våld mot civila i landet.

Oavsett vad de båda ländernas representanter säger rapporterar Reuters utsände att israelisk militär sköt mot demonstranter och att minst tio bars bort på bår.

Se video och bedöm själva: