Alain Juppe vill ha en FN-resolution mot Syrien.
1 av 2
Alain Juppe vill ha en FN-resolution mot Syrien. - Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Scanpix
Bashar al-Assad.
2 av 2
Bashar al-Assad. - Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP

Frankrike driver på för FN-resolution mot Syrien

Ryssland kan stoppa resolution mot Syrien. Samtldigt eskalerar våldet allt snabbare.


Det har varit oroligt såväl i som omkring staden Jisr al-Shugur i Syrien under helgen. Hundratals beväpnade demonstranter har stridit mot regeringsstyrkor. Under måndagen eskalerade våldet ytterligare.

Enligt uppgifter från syrisk television ska 120 soldater från den syriska säkerhetsstyrkan ha dödats i flera attacker av beväpnade demonstranter. Flera civila uppges också vara sårade efter att ha blivit beskjutna.

Demonstranterna satte även eld på statliga byggnader och stal fem ton dynamit.

Flera västmakter, med Frankrike i spetsen,  försöker nu driva igenom en resolution som fördömer det politiska våldet i Syrien. Resolutionen riktar sig mot den syriska regeringen och uppmanar president Bashar al-Assad att öppna syriska städer för humanitära grupper.

Risken finns dock att Ryssland lägger sitt veto i FN:s säkerhetsråd.

– Vi tror att det är möjligt att få stöd av elva röster för resolutionen och vi får se vad ryssarna gör, sade den franske utrikesministern Alain Juppé under ett besök i Washington i går, uppger Radio Free Europe.

Efter attackerna hotar Syriens regering nu med vedergällning.

– Vi kommer att handla starkt, beslutsamt och i enlighet med lagen. Vi kommer inte att fortsätta vara tysta när det gäller väpnade attacker mot statens säkerhet och dess medborgare, sa inrikesministern Mohammed Ibrahim al-Shaar till den statliga syriska televisionen.

Den syriska armén har hittills hållits borta från staden men nu sätter regeringen alltså in armén för att få stopp på attackerna.

– De kommer att göra sin nationella plikt och återställa säkerheten i staden, sade informationsministern Adnan Mahmoud.

Flera demonstranter fruktar nu ett blodbad där flera civila kommer att skadas, och syriska medborgare larmar i bland annat sociala medier om att de befarar extremt våld från regimens sida.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så många svenskar saknar en nära vän

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.