Bär skulden?
Bär skulden?

"Måste återupprätta gurkans heder"

Huvudspåret nu är fortfarande tomat, gurka, grönsallad och böngroddar.


Vad är Ehec?

Ehec, enterohemorragisk E.coli, klassas som allmänfarlig infektion enligt smittskyddslagen. Smittan kan överföras mellan människa och djur via kontakt med djuren, oftast nötkreatur, eller deras gödsel. Även förorenade livsmedel och förorenat vatten kan sprida smittan.

Inkubationstiden är vanligtvis tre till fyra dygn, första symtomen brukar vara magkramper och diarré. Oftast går sjukdomen över av sig själv. Var tjugonde drabbad, främst barn under fem år och gamla, får njursvikt och inre blödningar som kräver dialys och intensivvård.

I Sverige rapporteras årligen runt 300 fall. Det hittills största inhemska utbrottet var 2005 då 135 personer smittades i södra Sverige.

Det har gått tre veckor sedan ehec-smittan bröt ut i norra Tyskland och sedan dess har arbetet med att spåra smittan varit intensivt. Spanska gurkor, en hamnfestival i Hamburg och en restaurang i Lübeck har alla varit potentiella och utpekade smittospridare som, efter tester, kunnat avskrivas.

Sökningen efter smittans ursprung fortsätter således och det hetaste spåret det senaste dygnet har varit böngroddar från en gård åtta mil söder om Hamburg.

Två anställda på gården har insjuknat varav ehec-smitta kunnat bekräftas hos en av dem. Men inte heller böngroddarna tycks vara ursprungskällan.

– Hittills har inga av testerna varit positiva. Huvudspåret nu är fortfarande tomat, gurka, grönsallad och böngroddar, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket till Nyheter24.

Svenska grönsaker är helt ofarliga

2 200 personer varav 47 svenskar har insjuknat och 22 personer varav en svensk har dött av ehec. Ehec-smitta går vanligtvis över efter en tid men i vissa fall drabbas personen av komplikationen HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, och då finns risk för skador på njurar och blodkärl.

Livsmedelsverket säger dock att svenska grönsaker är helt ofarliga men uppmanar personer som vistas i norra Tyskland att inte äta groddar, tomater, sallad eller gurka.

"Måste återupprätta gurkans heder"

Samtidigt som smittokällan tycks vara svår att finna lider många länder stora ekonomiska förluster till följd av ehec. Spaniens frukt- och grönsaksexportörer förlorar, enligt BBC, cirka två miljarder kronor varje vecka och nu kräver landet att Tyskland kompenserar dem till 100 procent för förlusterna.

– Vi måste återupprätta gurkans heder, säger den spanske delegaten Fransciso Sosa Vagner till Europaparlamenetet, enligt BBC.

EU arbetar nu med att få fram ett stödpaket som ska hjälpa de drabbade länderna ekonomiskt. En som är kritisk till europeiska länders myndigheter är John Dalli, EU:s hälskokommissionär, som tycker att ehec-rädslan är överdriven och får en direkt påverkan på flera länders ekonomier.

– Det är viktigt att myndigheter inte skyndar med att ge information om smittokällan när inte ens vetenskapen bekräftar den. Det skapar rädsla och problem för våra matproducenter, säger John Dalli, enligt BBC.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.