Måndag 26 Jul
Stockholm

44 människor döda i flygkrasch

1 av 3
2 av 3
3 av 3

En svensk man i fyrtioårsåldern var ett av offren i nattens flygolycka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minst 44 personer, däribland en svensk, dog när ett ryskt flygplan störtade i nordvästra Ryssland går natt, skriver CNN. Det var precis före landning som planet störtade ner på en motorväg och slogs sönder i flera delar. Av de 52 passagerarna uppges 44 ha dött och resterande vara allvarligt skadade.

Efter kraschen låg flera döda kroppar utspridda på motorvägen och flygplanet kraschade precis intill flera hus som dock klarade sig undan.

Uppgifterna om vad som orskade olyckan går isär. En del säger dåligt väder medan andra säger att det var problem med landningsbanans belysning.
– På grund av ett pilotmisstag slog Tu-134:an i en kraftledning och skar av den, vilket gjorde att all ström försvann från landningsbanan, säger flygplatschefen Aleksej Kuzmitskij till Interfax.

Flygolyckor är traumatiska och ett stort antal svenskar lider av flygrädsla. Men olyckan skrämmer inte framför allt de redan fobiska.

– De som har fobi flyger inte ändå, de är redan så pass förstörda. Men den större massan blir mer rädda. Man kan också se att försäljningssiffror minskar när sådana här olyckor sker, säger psykologen Mikael Sandberg på fobikliniken.se som behandlar flygrädsla.

Vad är det som gör att man blir rädd?

– Starka känslor som är förknippade med en händelse som skrämt dig. De flesta som åker på kryssning tänker någong gång under resan på Estonia, säger Mikael Sandberg till Nyheter24 och fortsätter:

– De som är flygrädda vet att det logiska är att de inte kommer störta men obehagskänslorna från tidigare upplevelser tar över.

Vad har du för tips till flygrädda som ska flyga i sommar?

– Man måste normalisera de flygrädslor som blivit överdramatiserade. Det är okej att känna obehag, det finns inga dåliga känslor, bara obehagliga känslor, säger Mikael Sandberg till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela