1 av 3
- Foto: Steve Eastwood/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Antonio Calanni/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Tanya Makeyeva/AP/Scanpix

44 människor döda i flygkrasch

En svensk man i fyrtioårsåldern var ett av offren i nattens flygolycka.


Minst 44 personer, däribland en svensk, dog när ett ryskt flygplan störtade i nordvästra Ryssland går natt, skriver CNN. Det var precis före landning som planet störtade ner på en motorväg och slogs sönder i flera delar. Av de 52 passagerarna uppges 44 ha dött och resterande vara allvarligt skadade.

Efter kraschen låg flera döda kroppar utspridda på motorvägen och flygplanet kraschade precis intill flera hus som dock klarade sig undan.

Uppgifterna om vad som orskade olyckan går isär. En del säger dåligt väder medan andra säger att det var problem med landningsbanans belysning.
– På grund av ett pilotmisstag slog Tu-134:an i en kraftledning och skar av den, vilket gjorde att all ström försvann från landningsbanan, säger flygplatschefen Aleksej Kuzmitskij till Interfax.

Flygolyckor är traumatiska och ett stort antal svenskar lider av flygrädsla. Men olyckan skrämmer inte framför allt de redan fobiska.

– De som har fobi flyger inte ändå, de är redan så pass förstörda. Men den större massan blir mer rädda. Man kan också se att försäljningssiffror minskar när sådana här olyckor sker, säger psykologen Mikael Sandberg på fobikliniken.se som behandlar flygrädsla.

Vad är det som gör att man blir rädd?

– Starka känslor som är förknippade med en händelse som skrämt dig. De flesta som åker på kryssning tänker någong gång under resan på Estonia, säger Mikael Sandberg till Nyheter24 och fortsätter:

– De som är flygrädda vet att det logiska är att de inte kommer störta men obehagskänslorna från tidigare upplevelser tar över.

Vad har du för tips till flygrädda som ska flyga i sommar?

– Man måste normalisera de flygrädslor som blivit överdramatiserade. Det är okej att känna obehag, det finns inga dåliga känslor, bara obehagliga känslor, säger Mikael Sandberg till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.