- Foto: Peetsa/Arquivo CGIIRC-Funai/survivalinternational.org

Ny indianstam har aldrig varit i kontakt med omvärlden

Här lever indianerna som aldrig varit i kontakt med omvärlden. Ny indianstam upptäckt i Amazonas regnskog.


I den här lilla byn djupt in i Amazonas lever hundratals människor ovetande om omvärlden. Den tidigare okända indianstammen upptäcktes i går av Funai, den nationella indianstiftelsen, när de från ett flygplan kunde fotografera byn.

– Nu försöker vi skydda dem från omvärlden så att de kan fortsätta leva isolerat, säger Nelly Werner på Survival International i Nederländerna som jobbar med att bevara indianstammarna, till Nyheter24.

Stammen upptäcktes i Brasiliens täta regnskog nära gränsen till Peru. Uppemot 200 indianer uppges leva i byn som ligger i en dal kallad Javari.
Fotografierna visar indianernas halmhyddor och målade kroppar. Stammen har stora odlingsfält där de odlar majs, jordnötter och bananer.

Indianerna skjuter på fiskare och oljeteam

Nyligen blev en grupp fiskare från Brasilien beskjutna med pilar av en tidigare upptäckt stam sedan fiskemännen inkräktat på stammens område. Även ett peruanskt oljeteam har blivit attackerade.

– Det finns en stor fara i att komma nära indianerna eftersom de känner sig trängda och skjuter pilar, säger Nelly Werner på Survival International till Nyheter24.

Brasilianska myndigheter varnar nu människor från att besöka stammen. Dels anser man att stammen ska få leva isolerad så länge den själv vill och dels är man orolig för de sjukdomar människor kan utsätta den ensligt belägna stammen för.

– De är oerhört sårbara för sjukdomar. En vanlig förkylning kan vara dödlig för dem. Tidigare dog en halv stam sedan människor utifrån besökt den, säger Nelly Werner till Nyheter24.

Funai har hittills upptäckt 68 isolerade stammar och de flesta är belägna i just Javaridalen. Runt 2000 indianer beräknas bo där.

Kan det finnas helt oupptäckta stammar kvar?

– Absolut. Vi beräknar att det finns minst 100 oupptäckta stammar. Det finns fortfarande platser djupt inne i skogen som ingen någonsin varit på. Vi vet inte vad som finns där ute, säger Nelly Werner till Nyheter24.

Vad vet de om omvärlden?

– Vi vet inte, men de måste ha sett flygplan och de måste ha hört historier från andra stammar.

Var i världen kan de finnas?

- Det är främst i Peru, Brasilien och Nya Guinea. Där finns enorma regnskogar och platser ingen tidigare varit på. Det tar över tre veckor att ta sig igenom djungeln till den här stammen i Javaridalen till exempel.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.