Massmördarna från Ukraina får livstid

De hänsynslösa morden i Dnepropetrovsk får ett avslut.


Upphovsmännen bakom internets vidrigaste snuff-film, som spreds som en löpeld i december 2008, dömdes förra veckan till livstids fängelse.

"Jag skulle inte vilja gå nära dem under pistolhot"

Men Alexander Hanzha, en av de misstänkta seriemördarna, ansågs inte varit direkt inblandad i morden som paralyserade staden Dnepropetrovsk i Ukraina under en sommarmånad 2007. Han dömdes i stället till nioårs fängelse för att ha rånat offrena.

– Hade jag vetat om vad de här killarna var kapabla till hade jag inte ens velat gått nära dem om de pistolhotat mig, uppgav Hanzha under rättegången skriver pysih.com.

Domaren avslutade rättegången med att konstatera att motivet varit att bevisa något för "varandra och överkomma sina rädslor."

Mördade kvinnor, män och barn

Historien om de tre ungdomarna, alla under 20 år och från välbärgade familjer, som erkänt att de dödat 21 personer och dokumenterat morden genom att ha filmat med sina mobilkameror, är chockerande.

Brotten karaktäriseras av rå och blind ondska. Tillsammans mördade de kvinnor, män och barn. Ungdomarna förföljde sina offer, attackerade och slog ihjäl dem med metallpåkar. De filmade även hemska scener på sina mobiltelefoner.

Mördade utan anledning

En video som de filmande mördarna gjort läckte i december 2008. Filmen visar vad som påstås vara det första mordet pojkarna begick och filmen klassas som en så kallad snuff-film.

Mördarna kallas i folkmun för Dnepropetrovskgalningarna och morden som skakade staden utfördes under en månad sommaren 2007 och krävde livet på 21 oskyldiga medborgare. Motiv för morden tycks inte finnas och ungdomarna klassas som friska och kommer från välbärgade familjer.

"Utnyttjades av statsanställda"

Som Nyheter24 tidigare skrivit trodde inte ungdomarnas föräldrar att deras barn kunde ha gjort något sådant. Efter domen har de kvar sin övertygelse om sina barns, Igor Suprunyuck och Viktor Sayenkos, oskuld. Igor Suprunyucks pappa menar att barnen utnyttjades av statsanställda som i sin tur utfört morden. Filmerna på de horribla morden är fejkade, hävdar han.

Men Edmund Saakian, advokaten till en av offrens familjer, uppgav under rättegången att en sådan detaljerad video på 40 minuter omöjligen kan vara fejk.

– Om den skulle vara det hade det krävs ett omfattande arbete som skulle tagit minst ett år, säger han enligt pysih.com.

Enligt en teori, som Nyheter24 tidigare skrivit om, beställdes snuff-filmerna av en rik europeisk affärsman.

"Vi tyckte det var kul"

Men det som gör dessa unga seriemördare till djävulska är deras totala avsaknad av empati. På frågan om varför de begick morden svarade alla samstämmigt i rättegångssalen:

–Det finns ingen speciell anledning. Vi tyckte det var kul.

Vad ser du i deras ögon?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!