Lördag 1 Okt
Stockholm

Frankrike till rebellerna: "Förhandla med Ghaddafi"

Syriska soldater begraver en kollega som dödats i de senaste striderna.
1 av 6
Syriska soldater begraver en kollega som dödats i de senaste striderna. Foto: AP
Protesterna i Egypten har blossat upp igen för första gången sedan revolutionen i februari.
2 av 6
Protesterna i Egypten har blossat upp igen för första gången sedan revolutionen i februari. Foto: Khalil Hamra / AP
Protester mot kungen i Bahrain.
3 av 6
Protester mot kungen i Bahrain. Foto: Hassan Ammar / AP
Jemens president Ali Abdullah Saleh i teveintervjun.
4 av 6
Jemens president Ali Abdullah Saleh i teveintervjun. Foto: AP
Frankrikes president Nicolas Sarkozy och utrikesminister Gerard Longuet.
5 av 6
Frankrikes president Nicolas Sarkozy och utrikesminister Gerard Longuet. Foto: Francois Mori / AP
Libyska rebellanhängare i Benghazi.
6 av 6
Libyska rebellanhängare i Benghazi. Foto: Bernat Armangue / AP

För första gången ifrågasätter ett av Natos medlemsländer rebellernas vägran att samtala med regimen i Libyen. Nyheter24 ger dig det senaste från den arabiska våren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad händer i Jemen och Bahrain?

Jemens president Ali Abdullah Saleh framträdde för första gången sedan han skadades i en attack förra månaden. I en intervju i saudisk teve sade han att han gärna ser att fler får inflytande i landet, så länge det är "inom det konstitutionella ramverket".

I Bahrain, där både svenskar och fotbollsspelare tidigare fängslats, sitter ett fyrtiotal läkare samt annan medicinsk personal fängslade i väntan på rättegång. Människorättsorganisationen Amnesty International har i ett dokument uppmanat människor att överklaga och protestera mot rättegångarna.

TRIPOLI. Det har rått dödläge i inbördeskriget i Libyen en tid och nu öppnar Frankrikes utrikesminister för att rebellerna borde börja föra samtal med Muammar Ghaddafis regim. Tidigare har representanter för de libyska rebellerna sagt att de inte kommer att förhandla förrän Ghaddafi lämnat sin post.

– Vi har sagt åt dem att prata med varandra. Det nationella libyska rådets position står långt ifrån andras position. Nu kommer man vara tvungen att sitta ned vid ett bord, säger utrikesminister Gerard Longuet i ett uttalande i fransk teve.

Samtidigt hävdar Ghaddafis son, Saif al-Islam, att den libyska regimen förhandlar med Frankrike.

– Frankrike sade: När vi nått en överenskommelse med Tripoli, ska vi tvinga rådet att införa eldupphör, säger al-Islam till en algerisk tidning.

Demonstranterna tillbaka på Tahrirtorget

KAIRO. Demonstrationerna i Kairo har blossat upp igen, fem månader efter att diktatorn Hosni Mubarak avgick. De stora förändringarna har uteblivit.

Tahrirtorget fylldes igen i helgen vid protester mot militären som inte lyckats få bukt med den utbredda korruptionen, mot användandet av militärdomstolar och för att de som dödade demonstranter under revolutionen ska ställas inför rätta. Detta uppger nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt protesterade egyptiska säkerhetschefer mot att poliser som anklagats för att ha dödat demonstranter i februari nu fått sparken.

"Nationell dialog" utan oppositionen i Syrien

HOMS. I Syrien har ledningen öppnat för samarbete. Men president Bashar al-Assads möte om "nationell dialog" bojkottades av oppositionen.

– Vi ska meddela Syriens övergång till en demokratisk flerpartistat där alla är jämlika och har möjlighet att delta i byggandet av landets framtid, sade vicepresidenten Faruq al-Shara under sammankomsten.

Oppositionen kallade via facebook till massdemonstrationer i samband med bojkotten av mötet. Av de hundratusentals som tog sig ut på landets gator och torg dödades 15 av militära styrkor samtidigt som 200 arresterades, enligt aktivister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.