1 av 2
- Foto: Foto: AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Foto: AP

Jättebaby född i Texas

7,3 kilo, mer än dubbelt så stor som en vanlig nyfödd. Det vägde bebisen DaMichael när han föddes i Texas igår – men han har 3,5 kilo upp till världsrekordet.


JaMichael Brown, det är namnet på den rekordtunga bebisen som föddes med kejsarsnitt i Texas nyligen. När vågmätaren till slut stannade stod vågen på hela 7,3 kilo.Bamsingen växte ur sina babykläder innan han ens var född. JaMichaels mamma var diabetiker och just diabetesmödrar löper större risk att föda överväxta bebisar.

– En mamma som har diabetes har mycket högre sockernivåer, sockret går över till barnet som försöker hålla det där i schack, men får för mycket socker och det gör dem tjocka, säger Karin Pettersson förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Nyheter24.

Men trots att JaMichael var rekordtung för sjukhuset så har han långt kvar till världsrekordet.
Världens genom tiderna tyngsta bebis vägde, enligt Guinness rekordbok, hela 10,8 kilo och kom från Kanada. På andraplats finns två 10,2 kilos baddare från Italien och Sydafrika.
Det finns väldigt stora risker med en sådan förlossning menar Karin Pettersson, bebisens huvud och axlar kan fastna och livmodern blir så utspänd att modern kan drabbas av blödningar. I Sverige är det konsensus att bebisar över 5 kilo föds med kejsarsnitt.

–  På Karolinska har vi haft något eller några som vägt över sex kilo. Jag har aldrig hört talas om något barn över sju i Sverige, säger Karin Pettersson.

Rekordbebisen på 10,8 kilo föddes redan 1879. Hans mamma Anna Bates var 227 centimeter lång och led av giantism, sjukdomen som gör att man aldrig slutar växa. Bebisen dog dock 11 timmar efter födseln.

/
BB
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

1 timme sedan
Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.