Onsdag 17 Aug
Stockholm

Jättebaby född i Texas

1 av 2
2 av 2

7,3 kilo, mer än dubbelt så stor som en vanlig nyfödd. Det vägde bebisen DaMichael när han föddes i Texas igår – men han har 3,5 kilo upp till världsrekordet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JaMichael Brown, det är namnet på den rekordtunga bebisen som föddes med kejsarsnitt i Texas nyligen. När vågmätaren till slut stannade stod vågen på hela 7,3 kilo.Bamsingen växte ur sina babykläder innan han ens var född. JaMichaels mamma var diabetiker och just diabetesmödrar löper större risk att föda överväxta bebisar.

– En mamma som har diabetes har mycket högre sockernivåer, sockret går över till barnet som försöker hålla det där i schack, men får för mycket socker och det gör dem tjocka, säger Karin Pettersson förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Nyheter24.

Men trots att JaMichael var rekordtung för sjukhuset så har han långt kvar till världsrekordet.
Världens genom tiderna tyngsta bebis vägde, enligt Guinness rekordbok, hela 10,8 kilo och kom från Kanada. På andraplats finns två 10,2 kilos baddare från Italien och Sydafrika.
Det finns väldigt stora risker med en sådan förlossning menar Karin Pettersson, bebisens huvud och axlar kan fastna och livmodern blir så utspänd att modern kan drabbas av blödningar. I Sverige är det konsensus att bebisar över 5 kilo föds med kejsarsnitt.

–  På Karolinska har vi haft något eller några som vägt över sex kilo. Jag har aldrig hört talas om något barn över sju i Sverige, säger Karin Pettersson.

Rekordbebisen på 10,8 kilo föddes redan 1879. Hans mamma Anna Bates var 227 centimeter lång och led av giantism, sjukdomen som gör att man aldrig slutar växa. Bebisen dog dock 11 timmar efter födseln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.