Anders Behring Breivik, 32, har gripits misstänkt för massmordet på Utøya och bomberna utanför regeringskvarteret i Oslo. På lördagskvällen erkände han dåden.
1 av 3
Anders Behring Breivik, 32, har gripits misstänkt för massmordet på Utøya och bomberna utanför regeringskvarteret i Oslo. På lördagskvällen erkände han dåden. - Foto: Privat
2 av 3
- Foto: ELAINE THOMPSON/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: SCANPIX

Kopierade manifestet av amerikansk terrorist

Stora delar av Anders Behring Breiviks politiska manifest, på 1500 sidor, är en direkt kopia av den amerikanska terroristens Ted Kaczynskis manifest.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

Under lördagen spreds Anders Behring Breiviks politiska manifest på internet. I dag har användare på forumet document.no - Norges motsvarighet till Flashback - avslöjat att stora delar av den norske terroristens manifest är kopierat från Ted Kaczynski.

Kaczynski, också känd som Unabombaren, ligger bakom flera attentat. Genom hemmagjorda bomber dödade han totalt - mellan år 1978 och 1995 - tre personer och skadade 23.

I manifestet skriver Breivik en dagbok under planerandet av dådet. Men i det strax över 1500 sidor långa manifestet presenterar han också sin politiska ideologi - och det är i detta avsnitt som stora delar av materialet är kopierat av Ted Kaczynski.

På vissa ställen i texten har dock Breivik bytt ut ord, för att texten bättre ska passa hans politiska ståndpunkter. Till exempel har han bytt ut "leftism" till "multiculturalism", det vill säga vänstervridenhet till mångkulturism.

Läs utdrag ur manifesten här och se själv.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Misstänkt farligt föremål hittat – bombskyddet ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.