Torsdag 16 Sep
Stockholm

Terrordådet i Norge - detta har hänt

På fredagseftermiddagen inträffade ett terrordåd riktat mot Norge. Hittills har 93 personer bekräftats vara döda. Nyheter24 har sorterat i nyhetsflödet och strukturerat upp händelserna - här är summeringen av vad som hände när Norge utsattes för en av de värsta attackerna sedan andra världskriget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

15.26 smällde en gigantisk bomb av i centrala Oslo, precis vid regeringskvarteret. Ett flertal människor rapporterades vara skadade och byggnader i området var förstörda.

Bombens mittpunkt var mittemellan statsminister Jens Stoltenbergs kontorsbyggnad och oljedepartementets. Byggnaderna fick stora skador, och i regeringsbyggnaden var samtliga fönster totalt urblåsta.

De intilliggande byggnaderna, däribland tidningen VG:s kontor, fick utrymmas.

DÅ BLEV DET ETT TERRORDÅD

I sociala medier var diskussionerna intensiva och många kom snabbt till slutsatsen att Norge drabbats av ett terrordåd. I tevekanalen NRK var terrorexperten Tore Björgo inbjuden, och han menade att allting tyder på just det - att terrorn slagit till mot norska myndigheter.

Drygt en timme efter explosionen bekräftas en person vara död.

SKOTTLOSSNING PÅ UNGDOMSLÄGER

18.08 får polisen larm om en skottlossning på ön Utöya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund - Norges motsvarighet till det socialdemokratiska ungdomsförbundet - håller läger för sina medlemmar. Snabbt når händelsen medier, som dock inte på en gång kopplar samman dådet med sprängningarna i Oslo.

Samtidigt uppger norsk polis att det kan röra sig om flera explosioner som skett inne i Oslo. Detta är dock obekräftade uppgifter.

Minuter efter klockan 19 har en person gripits för skottlossningen på Utöya. Han uppges ha varit utklädd till polis.

Sju personer bekräftas nu vara döda i explosionen i regeringskvarteret i Oslo. Jens Stoltenberg, statsminister, och övriga ministrar meddelas också vara i säkerhet. Av säkerhetsskäl uppger ingen av statsråden i media var de befinner sig.

Samtidigt fattar polisen stark misstanke om att det finns ett samband mellan bombningen och skottlossningen på Utöya.

Räddningstjänsten lämnar strax efter klockan 20.00 besked om att flera personer ska vara döda efter skjutningen på Utöya. Ögonvittnen berättar att det rör sig om nära 30 ungdomar. Då bekräftas nio till tio personer ha hittats döda på ön av polisen, vilket gör att det totala antalet döda (inkluderat offren i bombattentatet) uppgår till 17 personer.

32-ÅRING GRIPS

Terroristgruppen Ansar al-jihad al-alami tog på fredagen på sig ansvaret för bombdådet, men en av ledarna - Abu Suleiman al-Nasser - tog tillbaka uttalandet kort därefter.

Strax innan elva på fredagskvällen höll den norska polisen en presskonferens där man offentliggjorde misstankarna om att en 32-årig norrman ligger bakom dödsskjutningen. Han tros också ha viss inblandning i bombdådet.

Samtidigt som mannen - Anders Behring Breivik - förhördes genomfördes en husrannsakan mot hans bostad.

FLER DÖDA

Vid fyratiden på lördagsmorgonen hålls ytterligare en presskonferens hos polisen. Där meddelas att över 80 ungdomar skjutits ihjäl på Utöya.

Fyra timmar senare håller Jens Stoltenberg en presskonferens där han deklarerar att det som inträffat är en nationell tragedi.

– Minst 80 unga människor har rövats bort, sa han.

HÖGEREXTREMIST

I sociala medier och i internationell media ägnas stor uppmärksamhet åt fallet och man börjar nu gräva i gärningsmannens bakgrund. I Norge sprids uppgifter om att han varit aktiv i högerextrema kretsar och innehar vapenlicens.

Framåt lunchtid under lördagen kommer information om att Breivik i sin ungdom engagerat sig i det högerpopulistiska Fremskrittspartiet. På nätsidor ska han också ha uttryckt hat mot muslimer. Samtidigt cirkulerar uppgifter om att Breivik ska ha köpt sex ton konstgödsel - någonting som kan användas för att tillverka bomber.

85 personer har nu bekräftats vara döda efter dödsskjutningen på Utöya, och många saknas.

EN OCH EN HALV TIMME LÅNG MASSAKER

Senare berättade polisen för media om hur gripandet av Anders Behring Breivik gick till på Utöya. Enligt polisen ska skjutningen ha pågått under en och en halv timme. Gripandet av 32-åringen ska ha gått utan större problem, då han lämnade över sig själv på en gång när polisen omringade ön.

Fyra till fem personer är ännu inte hittade efter dödsskjutningen.

ERKÄNNER

På lördagskvällen släpps ett manifest skrivet av Anders Behring Breivik. Manifestet är 1500 sidor långt och där beskriver den terrormisstänkte - som nu också erkänt de två dåden - sina högerextrema åsikter. En planering av de båda attackerna går också att finna.

I sitt manifest beräknar Breivik också hur många "förrädare" som finns i olika europeiska länder. Bland annat riktas dödshot mot 9393 svenskar, vilket är så många som han bedömer tillhör förrädare av "kategori A". Dessa är till exempel politiska ledare, mediechefer, kulturchefer och näringslivstoppar.

Stora delar av manifestet är dock plagierat, kommer det fram under söndagen. Una-bombaren Ted Kaczynskis manifest innehåller liknande texter, med undantag för några få ord som Breivik ersatt i sitt egna manifest.

RAZZIA - SEX FÖRDES BORT

Ytterligare en person som ådragit sig skador från dödsskjutningen på Utöya avled på söndagsmorgonen. 93 personer har sammanlagt dödats.

Vid lunchtid under söndagen slog polisen till mot en adress norr om Oslo. Razzian bekräftas ha samband med med aktionerna under fredagen. Sex personer anhölls som sedan släpptes. Stora mängder kemikalier undersöktes dock på platsen.

MYCKET AMMUNITION KVAR

På en presskonferens under söndagskvällen meddelade polisen att Breivik hade mycket ammunition kvar i sitt vapen när han greps av polis. Tidigare har man uppgett motsatsen.

POLISMAN DÖDADES PÅ UTÖYA

Norska tidningen VG har bekräftat att en polisman tillhör de 93 personerna som dödades på Utöya. Polisen var tystlåten under sin presskonferens på söndagen och varken bekräftade eller dementerade uppgifterna.

Men på måndagsmorgonen bekräftades det vara kronprinsessan Mette-Marits styvbror Trond Berntsen som var den döde polismannen. Enligt flera vittnen hade han försökt stoppa Breivik från att skjuta barnen på ön, men föll då själv offer för terrorskjutningen på Utöya.

MOTIVET: UTPLÅNA EN GENERATION

På söndagen berättade Breiviks advokat Geir Lippestad om terroristens motiv.

– Han ville skada partiet och rekryteringen så mycket som möjligt, säger han till VG.no.

Målet var alltså att utplåna en kommande socialdemokratisk generation, någonting Breivik senare sagt "var hemskt att göra, men nödvändigt".

TYST MINUT

Klockan 12.00 stannade världen upp. En tyst minut hade utlysts, och i Sverige stannade tåg, tunnelbanor upp och på de flesta arbetsplatser pausades arbetet.

En timme senare påbörjades häktningsförhandlingarna - stängda för allmänheten och media.

POLSK MAN GRIPEN?

Enligt norska och polska medier ska en man kopplad till terrordåden ha gripits i Polen. Detta efter en husrannsakan i hans bostad.

Mannen uppges driva en sajt som säljer kemikalier.

Polsk polis förnekar dock gripandet.

BREIVIKS PLAN: RYMMA

Enligt Breiviks manifest har han planer på att rymma från ett framtida fängelse för att genomföra en bonusoperation.

Något som kommer bli svårt enligt den svenska kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.

– Det har en god säkerhet men inte "maximum security" som vi har. Inne på anstalterna finns det självklart säkerhetsavdelningar, sa Christer Isaksson.

ISOLERAS I EN MÅNAD

Breivik begärs häktad i åtta veckor varav fyra av dessa kommer ske i full isolering.

Under tiden i häktet kommer Breivik ha besöksförbud samt förbud att läsa tidningar och eventuella brev.

MASSMORD VAR PLAN B

Terrordåden i Norge var en nödlösning. 32-årige Breiviks plan A var att finansiera och marknadsföra sitt manifestet - 2083 - med 25 miljoner norska kronor. Breivik förlorade dock stora summor och var tvungen att gå över till Plan B - massmord.

HYRBILEN AVSLÖJAR BREIVIK

Polisen misstänkte Breiviks inblandning mindre än tre timmar efter bilbomben i Oslo. Via uthyrningsfirman Avis fick polisen ut hans namn och kunde sedan jämföra bilens registreringsnummer med bilderna från övervakningskameror i regeringskansliet.

Breivik ska ha hyrt två bilar från Avis varav den ena används till att köra mot Utøya.

SPARKAS AV LE PEN EFTER ATT HA KALLAT BREIVIK FÖR IKON

Det högerextrema och främlingsfientliga franska partiet Front National utesluter Jacques Coutela efter att han kallat terroristen för "ikon".

FALSKT BOMBLARM PÅ OSLO CENTRALSTATION

Centralstationen i Oslo evakuerades efter att en misstänkt väska hittats. Det var vid 07:41 på onsdagsmorgonen som polisen larmades efter att en man på centralstationen betett sig "mycket märkligt". Vid tiotiden på förmiddagen avfärdades bomblarmet efter att polisens bombgrupp brytit upp väskan och inte fann någon bomb.

BREIVIK SKRIVER OCH PLANERAR ATT HÅLLA ETT TAL

Innan Breivik förflyttades från polishuset i Oslo till fängelset Ila börjar han skriva på ett tal.

Talet är skrivet på engelska och enligt advokaten Geir Lippestad ska Breivik ha sagt att det är "hans arbetsspråk".

Vad talet kommer att innehålla och när han tänker sig att framföra det - och om han någonsin kommer få tillfälle - är i nuläget okänt. Sannolikheten att det rör sig om ett tal i samma anda som Breiviks manifest är dock stor, då han inte uttryckt någon ånger utan fortfarande ser sig som del i ett krig.

PRIS PÅ BREIVIKS HUVUD

Det norska kriminella gänget kallat "Björnligan" har satt ett pris på Anders Behring Breiviks huvud.

Breivik skriver i sitt manifest att han var vän med det kriminella gänget i sin ungdom. Något som "Björnligan" inte håller med om.

– Vi vill inte bli förknippade med "low life" och vi tar honom när vi får möjligheten, sa en medlem, till VG.

PLANERADE SPRÄNGA FLER BYGGNADER

Breivik skulle spränga ytterligare två byggnader men hans planer var samtidigt nära att avslöjas. I dagboken skriver han den 18 juni att han blev väckt av ett sms från hans hyresvärds sambo som meddelade att hon skulle komma förbi för att hämta några saker.

Breivik var under denna period i full gång med att tillverka bomben och hade utrustning utspritt över hela gården. Breivik lyckades dock övertala kvinnan att komma två dagar senare och under tiden städade han undan materialet.

TRE TIMMAR INNAN MILITÄREN SATTES IN

Från första terrorattacken till att försvarsmaktens specialutbildade militärer sattes in tog det tre timmar. Den norska polisen bekräftade att den formella begäran om förstärkning gick till försvarsmakten vid 18:21. Det är drygt tre timmar efter att bilbomben exploderade.

En timme senare 19:26 kom förfrågan om att använda helikopter som man normalt använder för prickskyttar. Oslopolisens stabschef John Fuller hävdar att det vore osannolikt att använda helikoptern som en plattform för en prickskytt för att ta gärningsmannen Utøya.

BREIVIKS TWITTER HACKAD AV ANONYMOUS

Breiviks twitterkonto hackades så sent på söndagen av hackergruppen Anonymous. Twitterkontot, som tidigare bara hade en postning, fick plötsligt fler och fler, inlett av "I dropped the soap again, FML". Detta följdes upp av ett antal uppdateringar där hackergruppen Anonymous påstods ha tagit över kontot.

Budskapet på twitter var tydligt: Behring Breivik ska hindras från att styra sin egen historieskrivning och kontot ska bort.

SKONADE DE YNGSTA

Breivik gick förbi och skonade de minsta barnen då de enligt honom ännu inte var "hjärntvättade av Arbeiderpartiet". Försvarsadvokaten Geir Lippestad tror inte att Anders Behring Breivik skonade de yngsta barnen för att det var moraliskt fel att döda dem. I stället handlar det om att de inte var tillräckligt gamla för att ha blivit hjärntvättade av Arbeiderpartiet.

Tidigare har advokaten uppgett att motivet till terrordåden ska ha varit att Breivik ville utplåna kommande generationer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela