Centrala Oslo beskrivs som en krigszon.
1 av 3
Centrala Oslo beskrivs som en krigszon. - Foto: Berit Roald / Scanpix
Massakern på Utøya är det alla pratar om.
2 av 3
Massakern på Utøya är det alla pratar om. - Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix
21-åriga Malin Svensson arbetar och bor i Oslo sedan oktober 2009. För henne är arbetet en viktig del i att komma tillbaka till vardagen.
3 av 3
21-åriga Malin Svensson arbetar och bor i Oslo sedan oktober 2009. För henne är arbetet en viktig del i att komma tillbaka till vardagen. - Foto: Privat

"Jag vill bara att allt ska bli som vanligt"

Måndagen efter terrorattackerna vill 21-åriga Malin Svensson hitta tillbaka till vardagen.– Man vill bara att det ska vara över, det är så jävla tragiskt, säger Malin Svensson som bor och jobbar i Oslo.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. På måndagen går många norrmän tillbaka till sina arbeten. Så gör även de flesta svenskar som flyttat till grannlandet i väst. 21-åriga Malin Svensson bor i Oslo sedan hösten 2009 och för henne är arbetsplatsen - Café Europa - en viktig del i att hitta tillbaka till en vardag.

– Jag går förbi bombplatsen i dag på väg till jobbet. Det har tagit emot att gå ner dit men jag bestämde mig för att göra det ändå, säger Malin Svensson, till Nyheter24.

När bomben exploderade befann hon sig i köpcentrumet Oslo City några kvarter bort. Hela byggnaden skakade och damm föll ner från hyllorna. Efter bomben liknar centrala Oslo en krigszon och ett dammoln ligger över stan.

Men det är inte bomben som alla pratar om helgen efter terrorattackerna menar Malin Svensson. När hon träffar folk på stan och diskuterar med hennes kollegor på jobbet är det massakern på Utøya som beskrivs som kniven i ryggen.

– Mycket av snacket handlar om det som hände på ön. Och det blir så speciellt med norrmännen då de verkligen älskar sitt land. Men jag tror att det kommer gå samman ännu mer nu.

Redan natten efter attentatet började man renovera Oslo. Alla skyltfönster som förstördes blev utbytta mot nya och på lördagen öppnade de flesta uteställena upp igen. Och även om det bara är tre dagar sedan 32-årige Anders Behring Breivik satte Norge i skräck, så har helgen känts som en hel evighet. Mycket av det beror på att Malin har suttit klistrad framför teven där hon har följt utvecklingen på nyheterna.

– Det är så jäkla tragiskt och man orkar inte höra mer om det. Jag känner att jag bara vill leva som vanligt och jag blir ännu mer ledsen av att inte göra någonting, säger Malin Svensson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/