Anders Behring Breivik kommer först att sitta häktad i åtta veckor men redan nu spekuleras det i om att han kan få 30 års fängelse för brott mot mänskligheten.
1 av 2
Anders Behring Breivik kommer först att sitta häktad i åtta veckor men redan nu spekuleras det i om att han kan få 30 års fängelse för brott mot mänskligheten. - Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix Norway
Advokaten Geir Lippestad berättade att Breivik trodde att han skulle skjutas efter attetatet i Oslo.
2 av 2
Advokaten Geir Lippestad berättade att Breivik trodde att han skulle skjutas efter attetatet i Oslo. - Foto: Emilio Morenatti/Ap

Breivik isoleras från omvärlden

Anders Behring Breivik sitter avskärmad och får inte ta del av mediastormen.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Efter måndagens häktningsförhandling gick spekulationerna om att 32-årige Anders Behring Breivik kommer att dömas till maxstraffet på 21 år. Under tisdagen kom det fram nya uppgifter.

Terrordåden i Oslo och på Utøya kan nämligen ses som ett brott mot mänskligheten. Det betyder att längden på straffet i stället kan bli 30 år.

– Ja det är helt klart något som är aktuellt, sa åklagare Christian Hatlo enligt NRK.

Efter förhandlingarna fördes Breivik till en fängelsecell där han kommer att sitta häktad i åtta veckor med extremt hårda restriktioner. Han kommer bland annat inte få läsa några nyheter. Något som tydligen har gjort avtryck direkt då han är nyfiken på rapporteringen. Enligt hans advokat Geir Lippestad ska han ha frågat hur många han dödade och om manifestet har kommit ut i media.

– Jag svarar inte men han förstår att han har gjort stor skada, säger Lippestad.

När advokaten Geir Lippestad höll en presskonferens under tisdagen berättade han även att Breivik var överraskad att han överlevde det första terrordådet i Oslo.

– Han trodde att han skulle bli skjuten. Han tror att kriget är igång och att det kommer fortsätta i 60 år, sa advokaten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!