Onsdag 28 Jul
Stockholm

Breivik planerade spränga fler byggnader

Breivik lyckades övertala kvinnan att komma till gården två dagar senare.
1 av 2
Breivik lyckades övertala kvinnan att komma till gården två dagar senare. Foto: Jo E. Brenden/Scanpix Norway
På gården var Breivik nära att avslöjas då han skulle få besök när han höll på att tillverka bomben i mitten av juni.
2 av 2
På gården var Breivik nära att avslöjas då han skulle få besök när han höll på att tillverka bomben i mitten av juni. Foto: Jo E. Brenden/Scanpix Norway

32-årige Anders Behring Breivik skulle spränga ytterligare två byggnader men hans planer var samtidigt nära att avslöjas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Det är advokaten Geir Lippestad som kommer med de nya uppgifterna om att Anders Behring Breivik planerade fler terrordåd.

– Han hade flera planer i olika omfattning, sa Geir Lippestad till den norska tidningen Aftenposten.

Och planerna ska ha varit minst lika seriösa som bilbomben i Oslo.

– Det var saker som hände den dagen, som jag inte kan gå närmare in på, och som gjorde att saker och ting blev lite annorlunda än han tänkt sig.

Men Breivik var rädd att hans planer skulle avslöjas redan en månad innan terrordåden. I dagboken skriver han den 18 juni att han blev väckt av ett sms från hans hyresvärds sambo som meddelade att hon skulle komma förbi för att hämta några saker. Breivik var under denna period i full gång med att tillverka bomben och hade utrustning utspritt över hela gården.

I dagboken skriver han "Det verkar som om jag inte har något annat val än att använda min Glock (pistol red. anm.) och verkställa evakueringsplanen".

Breivik behövde dock inte använda sitt vapen då han lyckades övertala kvinnan att komma två dagar senare. Under tiden flyttade han allt material till en lada. När kvinnan sedan kom på besök försäkrade Breivik sig om att hon inte misstänkte något. Kvinnan som sov över på gården fick frukost av Breivik dagen efter och under tiden de åt pratade han med henne för att försäkra sig om att hon inte misstänkte något.

Kvinnan som redan har förhörts av den norska polisen ska nu genomgå nya förhör.

Kommentera
Kopiera länk
Dela