Lördag 21 Maj
Stockholm

"Inget nikotin i Breiviks ammunition"

Ön Utöya - där dödsskjutningarna ägde rum.
Ön Utöya - där dödsskjutningarna ägde rum. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Norgeterroristen ville förgifta sin ammunition med nikotin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Det är två kirurger som behandlat många av de skadade från Utøya som nu menar att Anders Behring Breivik inte gjorde allvar av sina planer att förgifta ammunitionen till sina vapen med nikotin som han avslöjade i sitt manifest.

- Vi har inga bevis för det, säger kirurgerna Tina Gaarder och Pål Aksel Næss på Ullevåls universitetssjukhus till VG.no.

Det var till Ullevål många av de skadade fördes efter terrorattacken på Utøya. 20 av patienterna som togs in är fortfarande kvar på sjukhus. 12 får intensivbehandling. Många kommer behöva nya operationer de närmaste dagarna då skadorna var så omfattande. Breivik använde sig av så kallade dumdum-kulor, något som kirurgerna märkte tidigt.

- Det är omfattande skador på vävnader hos patienterna, det tyder på att det har använts fragmenterande ammunition, säger Gaarder.

Kirurerna är samtidigt stolta över sjukhuspersonalens insats under de värsta timmarna. Ullevål fick in fler skottskadade patienter på några timmar än vad man vanligtvis får på ett helt år.

- Alla har gjort en enorm insats, säger Næss till VG.no.

Kommentera
Kopiera länk
Dela