Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Omskärelse kan ge fängelse

Nyheter | 01/10/2008 22:04

Danmark har fått sitt första rättsfall om omskärelse.

Danmark har fått sitt första rättsfall om omskärelse. Ett föräldrapar bosatt i Köpenhamn har åtalats för att ha arrangerat så att deras två små döttrar blev omskurna. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse.

Föräldrarna är från Sudan, dit de tog med sig de två döttrarna och lät dem omskäras. De anklagas också för att ha planerat omskärelse av en tredje dotter.

Föräldrarna anser sig inte ha gjort sig skyldiga till något brott. Deras försvarare anser att åklagarmyndigheten har överreagerat med den påföljden att en i övrigt välfungerande familj splittras.

Det här är ett fall som handlar om okunskap. Det handlar inte om ondskefullt, avsiktligt våld, säger advokat Thorkild Höyer.

Paragrafen om omskärelse infördes i strafflagen 2005. Maxstraffet är sex års fängelse.

Familjens fyra barn har omhändertagits och mår nu dåligt. Enligt kommunen är det en kärleksfull familj som inte krävt några ingripanden från sociala myndigheter tidigare.

Omskärelsen skedde redan för fem år sedan, men föräldrarna greps först i juni efter en anmälan från de sociala myndigheterna.

Skrivet av: