Omskärelse kan ge fängelse

Danmark har fått sitt första rättsfall om omskärelse.


Danmark har fått sitt första rättsfall om omskärelse. Ett föräldrapar bosatt i Köpenhamn har åtalats för att ha arrangerat så att deras två små döttrar blev omskurna. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse.

Föräldrarna är från Sudan, dit de tog med sig de två döttrarna och lät dem omskäras. De anklagas också för att ha planerat omskärelse av en tredje dotter.

Föräldrarna anser sig inte ha gjort sig skyldiga till något brott. Deras försvarare anser att åklagarmyndigheten har överreagerat med den påföljden att en i övrigt välfungerande familj splittras.

Det här är ett fall som handlar om okunskap. Det handlar inte om ondskefullt, avsiktligt våld, säger advokat Thorkild Höyer.

Paragrafen om omskärelse infördes i strafflagen 2005. Maxstraffet är sex års fängelse.

Familjens fyra barn har omhändertagits och mår nu dåligt. Enligt kommunen är det en kärleksfull familj som inte krävt några ingripanden från sociala myndigheter tidigare.

Omskärelsen skedde redan för fem år sedan, men föräldrarna greps först i juni efter en anmälan från de sociala myndigheterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.