Pedofilen facebookkontaktade offer från fängelset

- 11/08/2011, 18:24 -
Facebook stänger ner konton för vissa fångar.

Facebook stänger ner konton för vissa fångar.

SCANPIX

Nu ska ett samarbete mellan myndigheter och Facebook inledas för att skydda offer.

Facebook har tillsammans med kaliforniska myndigheter beslutat att stänga ner ett antal interners konton. Detta sedan det uppdagats att förövare varit inne på sina offers sidor.

– Hittills har Facebook stängt ner minst två konton. Vi jobbar på att identifiera andra konton som kan ha nåtts inifrån fängelset, meddelar Kaliforniens kriminalvård i ett uttalande till Reuters.

Sexförbrytaren bevakade offret

Den dömde pedofilen blev påkommen med att bevaka sitt offers Facebooksida för att få kontakt.

Sju år efter att brottet begåtts hörde gärningsmannen åter av sig. Via tecknade bilder på det i dag 17-åriga offret kontaktade han hennes familj. Genom sociala medier har han kunnat ta reda på hennes utseende - och därefter ritat av henne.

Insmugglade mobiler

Kaliforniska fångar har i regel inte tillgång till Internet men lyckas ändå logga in via mobiler. Trots åtskilliga försök så har man inte kunnat lyckats hindra att det skett en enorm ökning av insmugglade telefoner.

Hundratals klagomål

Facebook har bekräftat att de samarbetar med myndigheter för att få bort intagna från nätverket. Detta sedan det kommit in hundratals klagomål från kontaktade offer.

Polisen kommer dock inte ingripa mot fångar som skapat sitt konto före fängelsestraffet, och som under fängelsetiden låtit bli att använda det.