Agiza utvisades från Sverige år 2001 efter att han misstänkts för terrorbrott.
1 av 3
Agiza utvisades från Sverige år 2001 efter att han misstänkts för terrorbrott. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Ahmed Agiza frigavs den nionde augusti efter tio år i fängelset. 
- Jag var aldrig något hot mot Sverige, säger han.
2 av 3
Ahmed Agiza frigavs den nionde augusti efter tio år i fängelset. - Jag var aldrig något hot mot Sverige, säger han. - Foto: TV4 Nyheterna
3 av 3
- Foto: Conny Sillén/Scanpix

Frigiven efter tio år: "Jag var aldrig ett hot mot Sverige"

Mår psykiskt dåligt efter tortyren."Jag blir orolig när jag ser elektriska saker", berättar den frigivne.


Detta har hänt

Den 18 december 2001: Den socialdemokratiska regeringen fattar beslut om att att utvisa Ahmed Agiza och Mohammed Alzery från Sverige efter misstankar om inblandning i terrorbrott.

De utvisas samma dag med ett amerikanskt flygplan som avgår från Bromma flygplats. Sex till åtta maskerade agenter klipper sönder fångarnas kläder, kedjar fast deras händer samt fötter och sätter på de terrormisstänkta blöja innan männen flygs till Egypten.

Oktober 2003: Mohammed Alzery släpps efter nästan två års vistelse i Egyptiskt fängelse. Han har under den tiden inte fått någon rättegång.

Myndigheterna kommer fram till att Ahmed Agiza varit medlem i en terroriststämplad organisation. Han döms först till 25 år fängelse, men straffet sänks sedan till 15 år.

2004: Uppgifter om att den svenska regeringen agerat på uppdrag av USA dyker upp. Regeringen ska tydligen ha varit i samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

I samband med avslöjandet kritiseras regeringen av FN som menar att utvisningen stridit mot FN-konventionen mot tortyr.

2007: Den svenska regeringen betalar ut tre miljoner vardera till Agiza och Alzery i skadestånd och avvisningsbeslutet upphävs.

Båda två förnyar sina ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige - men regeringen avslår ansökan efter sekretessbelagda invändningar från Säpo.

9 augusti 2011: Efter nästan tio år av fängelse och tortyr släpps Ahmed Agiza från det Egyptiska fängelset.

Källa: Wikipedia och Tv4-nyheterna.

KAIRO. Efter tio år av tortyr och kränkande fängelsevakter talar Ahmed Agiza för första gången ut om sin tid i det egyptiska fängelset.

Den frigivne utvisades från Sverige när han och en annan person misstänktes för terrorbrott i december 2001.

Agiza förnekade redan då sin oskuld - och det gör han fortfarande.

- Jag var aldrig något hot mot Sveriges säkerhet, snarare motsatsen. Inte ens Egypten var jag aldrig ens anklagad för något specifikt brott och fram till denna dag har regimen aldrig sagt vilket specifikt brott jag ska ha fängslats för, berättar han för TV4 Nyheterna.

Mår psykiskt dåligt

Agiza är tacksam över den nyvunna friheten och förklarar att han inte tror att frigivningen skulle varit möjlig om inte Hosni Mubarak-regimen fallit.

- Jag förlorade aldrig hoppet i fängelset. Inte för en sekund tvivlade jag på att Egypten skulle genomgå en förändring och att jag skulle friges.

Agiza har däremot inte glömt vad han råkat ut för i fängelset. Han blev nämligen torterad upprepade gånger av fängelsevakterna.

- Jag sover bara korta stunder och min hjärna fortsätter arbeta och jag känner mig extremt trött både fysiskt och psykiskt. Jag blir också orolig när jag ser elektriska saker, att det ska hända något med mig, så nu ska jag försöka träffa någon som är specialist på psykiska svårigheter efter tortyr, säger Ahmed Agiza, till Sveriges Radio.

Nu hoppas Agiza kunna återvända till Sverige och att hans ansökan om uppehållstillstånd kommer att gillas.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!