- Foto: Lee Jin-man / SCANPIX

Apple i rekordstämning - "Vi bör vara extremt vaksamma"

Sydkoreaner stämmer Apple på 165 miljoner kronor.


Integriteten hotad

iPhone sparar information om var användaren befinner sig.

Apple stäms igen, senast var det för iCloud.

Apple rikare än USA - har en kassa på 76,2 miljarder dollar.

Apple stäms för integritetsintrång - av 27 612 sydkoreaner.

I mitten av juli fick advokaten Kim Hyung-Suk 6 000 kronor i skadestånd av Apple. Hyung-Suk menar att de via hans iPhone lagrat känslig privat information.

I april kom det fram att Apple samlar information via mobilmaster och Wi-Fi om var Iphone-användarna befinner sig. Informationen lagras inte bara i telefonen - datorerna som synkats sitter på samma uppgifter.


Svårt att skydda integriteten

Nyheter24 har pratat med debattören, förändringsförespråkaren och mediebloggaren Joakim Jardenberg. Han menar att det som privatperson är svårt att skydda sig från att få sina uppgifter sparade.

– I fallet Apple så kan man uppgradera till den senaste versionen av operativsystemet. Vill du försäkra dig om att aldrig bli utsatt, så kan du inte använda några som helst tjänster som anger din platsinformation. Men det är ju ett jäkla sätt att leva livet, säger han till Nyheter24.

Han menar dock att man som iPhone-användare inte är mer utsatt än någon annan:

– Alla plattformar, tillverkare och tjänster kommer ibland att drabbas av sådant här. Det är oundvikligt med misstag när människor och maskiner möts. Det får vi tugga i oss - men givetvis ska vi aldrig acceptera det när det händer. Det är viktigt att det gör ont för den som gör fel, säger Jardenberg till Nyheter24.


Apple stäms på 165 miljoner kronor

Nu går Kim Hyung-Suk i spetsen för 27 612 andra sydkoreanska iPhone-användare. Alla kräver 6 000 kronor vardera, vilket slutar på den nätta summan av 165 miljoner kronor.
Något som visserligen motsvarar ett plankton i havet för jätten. Apple sitter stadigt med 460 miljarder kronor i kassan.

– Orsaken till problemet är redan åtgärdad, och de flest är väl överens om att det var ett oavsiktligt misstag från Apples sida. Därmed inte sagt att det inte är illa. Själva stämningen är inte så mycket att dividera om. Det är en del av verkligheten för de stora bolagen. Apple får inställa sig i rätten och försöka vinna, säger Joakim Jardenberg.


Integritetshoten växer

Som privatperson bör man se sig om, integritetshoten kryper allt närmre. Jardenberg menar att Apples misstag är en liten parentes i det stora hela.

– Vi bör vara extremt vaksamma mot de systematiska integritetshoten, som FRA- och IPRED-lagen utsätter oss för. Där handlar det inte om olyckliga misstag utan om strukturerat och planerat intrång i vår integritet. Ett mycket värre hot, säger Jardenberg til Nyheter24.

/
FRA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Apple vs Asien 1-1
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.