- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Polen nära totalförbjuda abort

Ett förslag om att införa ett totalförbud för abort ser ut att kunna bli verklighet i Polen.


Abortlagen

1920 - Lenin legaliserar abort i Sovjetunionen.

1935 - Island tillåter abort.

1936 - Stalin ändrar abortlagen i Sovjetunionen för att öka befolkningstillväxten.

1938 - Sverige tillåter en begränsad abort.

1967 - "Abortion Act" godkänns i Storbritannien (utom Nordirland). De amerikanska delstaterna Kalifornien och Colorado tillåter abort.

1971 - Abort ("Medical Termination of Pregnancy Act") legaliseras i Indien.

1973 - USA:s högsta domstol beslutar i målet Roe mot Wade att delstatsförbud mot abort under första och andra trimestern bryter mot konstitutionen. Abort under tredje trimestern godkänns om kvinnans läkare anser att en graviditet är skadlig för hennes hälsa.

1988 - Frankrike legaliserar hormonpillret Mifepriston för att kvinnor själva lätt ska kunna avsluta en tidig graviditet i hemmet i stället för senare på sjukhus.

1993 - Polen förbjuder abort utom vid våldtäkt, incest, svåra missbildningar eller om graviditeten är livshotande för kvinnan.

Källa: Wikipedia.

Förslaget ser ut att bli en av de viktigare valfrågorna och polska feminister rasar nu mot utvecklingen och förslaget som beskrivs som ett av "de mest extrema" som lagts fram mot kvinnor i Polen.

600 000 polacker har, på bara några veckor, skrivit under ett krav på totalförbjuden abort och när antalet är så stort måste det polska parlamentet behandla frågan.

Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU, säger att hon är djupt oroad över utvecklingen.

- Det går inte att tycka något annat, vi ser att en rad länder i EU skärper synen på aborter och tar in ett religiöst, ibland katolskt, perspektiv, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

- Vi ser den utvecklingen och det skadar kvinnor och kvinnors rättigheter till sexuell och reproduktiv hälsa.

Bland de mest drivande för att få igenom det polska förbudet är just den katolska kyrkan och de kräver att politikerna redovisar sina ståndpunkter inför valet. Något som ser ut att kunna tvinga parlamentarikerna att ta ställning för ett förbud. Ingen politiker är nämligen beredd att göra sig ovän med kyrkan så nära inpå ett val.

- Regeringspartiet är den svagaste länken. De är inte fundamentalister, men det finns en mer konservativ del, och vid en omröstning om abort kan flera av dem mycket väl rösta för förslaget med hänvisning till sina samveten, säger Wanda Nowicka, grundare till Polska federationen för kvinnor och familjeplanering, till tidningen Ottar.

Och den polska lagstiftningen har blivit betydligt sämre, menar RFSU.

- Polen var, ironiskt nog, ett land som svenska kvinnor reste till på 60-talet för aborter, säger Åsa Regnér och berättar att lagstiftningen blivit allt skarpare i Polen de senaste åren. Men det har inte lett till färre aborter.

- Det har hänvisat kvinnor till dyra olagliga aborter, det som händer är att kvinnor får bryta mot lagen, betala dyrt, resa till abortkliniker inom landet och skämmas. Men aborterna utförs ändå.

Enligt Åsa Regnér finns det ett massivt stöd i Sverige för den nuvarande abortlagstiftningen men det har också seglat upp allt mer ifrågasättanden den senaste tiden.

- Vi har en intressant situation där man å ena sidan har ett starkt stöd i riksdagen för den nuvarande lagstiftningen förutom från SD men där det å andra sidan har hänt något i debattklimatet. Små grupper och enskilda har fått rätt mycket genomslag för sina förslag eller inlägg och i Almedalen åkte det runt bilar med bilder på aborterade foster, vilket vi inte sett tidigare i Sverige, säger hon till Nyheter24.

Hon uppmanar också regeringen att vara tydligare med att kvinnor från andra länder har rätt att göra abort i Sverige.

- Regeringen skulle kunna informera mer om att möjligheten finns, till exempel skriva på polska och några andra väl valda språk på hemsidan att möjligheten finns.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.